Kerry dă un ultimatum lui Assad: o săptămână

Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013 (Lefteris Pitarakis - WPA Pool / Getty Images)
Mioara Stoica
09.09.2013

Secretarul american pentru Externe, John Kerry, a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad are o săptămână pentru a înmâna întregul stoc de arme chimice pentru a evita un atac militar.

Kerry a mai adăugat că nu se aşteaptă ca liderul sirian să folosească ultimatumul.

Secretarul american, aflat la Londra, a mai adăugat că nu are niciun dubiu că preşedintele sirian este cel responsabil pentru atacul cu arme chimice care a avut loc într-o suburbie Damascului pe 21 august, spunând că trei oameni sunt responsabili de armele chimice în Siria: Assad, unul dintre fraţii săi şi un general senior.

Conform declaraţiei lui Kerry, întreaga comunitate de spionaj americană este convinsă că Assad este cel responsabil.

Kerry a făcut declaraţiile luni, într-o conferinţă de presă unde a apărut şi William Hague, omologul său britanic, care a fost forţat să nege că a fost împins în afara acţiunii de către votul negativ primit în Camera Comunelor, cu privire la implicarea Marii Britanii într-o eventuală acţiune militară în Siria.

Săptămâna aceasta se aşteaptă un vot în partea Senatului american, care să aprobe sau nu acţiunea militară împotriva Siriei.

Kerry a mai anunţat că SUA urmăreşte stocul chimic al armatei siriene de mai mulţi ani, adăugând că acesta este „controlat într-o manieră foarte strictă de regimul Assad”, de către liderul sirian şi fratele său Maher.

"Dar în orice circumstanţe, regimul Assad este regimul Assad, iar dacă regimul dă ordine, membrii regimului le execută„. „Ştim toate aceste lucruri şi nu se pune problema responsabilităţii. Ei au multe arme chimice la dispoziţie”.

Kerry a mai declarat că Assad ar putea evita un atac dacă predă absolut toate armele chimice pe care le deţine, dar că este convins că Assad nu va face aceste lucru. El a avertizat că dacă celelalte naţiuni nu sunt pregătite să acţioneze în chestiunea folosirii armelor chimice, „le dăm oamenilor licenţă totală să facă ce vor, fără a mai fi pedepsiţi”.

Kerry a declarat la Londra că SUA pregăteşte un atac ”incredibil de mic” asupra Siriei. „Suntem capabili sa îl tragem la răspundere pe Assad fără a trimite trupe în teren, şi fără alt efort prelungit, într-o manieră foarte limitată, foarte precisă şi de durată foarte redusă, printr-un atac ce are menirea să-i reducă din capacitatea de a folosi arme chimice”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor