Serghei Lavrov susţine că planul de pace al Chinei privind Ucraina este cel mai rezonabil de până acum

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Ministerul rus de Externe / Anadolu Agency / Getty Images)
D.B.
05.04.2024

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că planul de pace propus de China pentru rezolvarea conflictului din Ucraina este cel mai rezonabil, informează Reuters.

Beijingul a prezentat un document în 12 puncte în urmă cu mai bine de un an, care stabilea principii generale pentru încheierea războiului, dar nu intra în detalii. Documentul a primit o primire călduroasă la vremea respectivă atât în Rusia, cât şi în Ucraina, în timp ce Statele Unite au afirmat că Beijingul se prezintă ca un pacificator, dar reflectă "naraţiunea falsă" a Rusiei şi nu condamnă invazia acesteia.

"Cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor pentru ceea ce se întâmplă şi pe necesitatea de a elimina aceste cauze profunde. Este structurat logic, de la general la specific. Acest plan a fost criticat pentru că este vag [...] Dar acesta este un plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus spre discuţie", a declarat Lavrov reporterilor, citat de agenţia de presă de stat RIA.

Lavrov urmează să se întâlnească în curând cu omologul său chinez. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că ar lua în considerare posibilitatea de a merge în China în prima sa călătorie în străinătate din noul mandat de şase ani.

Rusia afirmă că este dispusă să poarte discuţii despre Ucraina, dar că acestea trebuie să reflecte ceea ce numeşte "noile realităţi" de pe teren, unde forţele sale controlează puţin sub o cincime din ţară, iar Moscova a revendicat patru regiuni ucrainene ca fiind ale sale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat propria sa formulă de pace care prevede încetarea ostilităţilor şi retragerea completă a Rusiei din toate teritoriile ocupate.

Lăudarea planului Chinei oferă Moscovei o modalitate de a semnala că este deschisă la discuţii de pace, atacând în acelaşi timp iniţiativa lui Zelenski, pe care Lavrov a numit-o "un meniu din care poţi scoate ce vrei".

Elveţia a declarat că va găzdui o conferinţă bazată pe planul lui Zelenski, dar Rusia a numit iniţiativa inutilă şi a spus că este sortită eşecului fără participarea Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor