Statul Poliţienesc tot mai vizibil. Pe valul victoriei: Conservatorii britanici doresc să anuleze Legea Drepturilor Omului

Secretarul britanic al justitiţiei, Michael Gove.
Secretarul britanic al justitiţiei, Michael Gove. (Captură Foto)

După atacurile din Paris, numeroase guverne au promis legi de securitate dure pentru a combate "terorismul", cu preţul aruncării pe geam a multor drepturi civile, câştigate cu greu în istorie. Aflat pe valul unei majorităţi parlamentare câştigate uluitor, noul Secretar britanic al Justiţiei, Michael Gove, duce mai departe controversatele planuri ale conservatorilor de a elimina Legea Drepturilor Omului.

Gove s-a întors în Cabinet cu misiunea de a elimina Legea Drepturilor Omului, o promisiune îndelungată a conservatorilor care a cauzat temeri în rândul experţilor în drepturi civile, care susţin că Partidul Conservatorilor doreşte să îngrădească drepturile cetăţenilor, a raportat Huffpost.

Mişcarea va duce la ignorarea unor directive europene care cer respectarea dreptului la viaţă, la un proces corect şi dreptul de a nu deveni sclav sau de a nu fi torturat.

Deşi premierul britanic David Cameron plănuieşte să introducă un “Proiect britanic al Drepturilor Omului” pentru a înlocui Legea şi pentru a proteja drepturi similare, grupurile care monitorizează intenţiile guvernului conservator susţin că acestea nu oferă multe garanţii împotriva abuzurilor.

Activistul pentru drepturile omului Lee Jasper citat de Presstv a declarat: “Propunerea guvernului britanic de a aboli Legea este o eroare fundamentală. Acest lucru va duce la pierderea poziţiei ocupate în lume de Marea Britanie, de semnatar al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, va creşte nivelul de abuzuri ale drepturilor omului care au loc în prezent în ţară şi milioane de oameni vor rămâne fără justiţie – peste 8 milioane de cetăţeni de culoare sau aparţinând minorităţilor etnice.”

Jasper a declarat luni că posibilele “consecinţe ale acestei măsuri vor include legislaţii pentru securitate, antitero şi antisecuritate mult mai invazive şi regresive. Va avea loc o mai mare agresiune în privinţa încălcării drepturilor individuale de către forţele poliţieneşti. Aşadar, indiferent cum privim situaţia, înlăturarea acestei protecţii a drepturilor omului va duce doar la o creştere a nivelurilor de discriminare şi represiune a cetăţenilor britanici de rând, aici în Regatul Unit.”

"Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile" - din seria Adevăruri rostite de păcătoşi. Citatul este atribuit lui Iosif Stalin, unul dintre cei mai mari criminali în serie ai Istoriei

Unele aspecte ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului au creat tensiuni în Marea Britanie, aşa cum este cazul unei decizii care susţine că este ilegal să se interzică deţinuţilor să voteze – o decizie care contrazice unele părţi ale sistemului legislativ britanic. Premierul Cameron a declarat că ideea ca prizonierii să aibă dreptul de a vota îi “cauzează dureri fizice.”

Este pentru prima dată când conservatorii au puterea să renunţe la Legea Drepturilor Omului – care a fost introdusă de laburişti în 1998 – deoarece au fost blocaţi în ultimul guvern de către liberal-democraţi, partenerii lor de coaliţie, care sunt dedicaţi menţinerii acestor legi europene pentru drepturile omului.

Dar după ce Partidul Conservator a câştigat majoritatea locurilor din Parlament pentru pentru prima dată în peste două decenii - o victorie cel puţin uimitoare pentru mulţi analişti - conservatorii sunt tot mai hotărâţi să abolească Legea – o situaţie care se aşteptată să fie amintită în Discursul Reginei din 28 mai.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe