Ştiri bizare: Axios - Delegaţia lui Trump la Beijing s-a luptat cu SPP-ul chinez pentru valiza nucleară

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA.
Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile în timpul unei cine la Mar-a-Lago, 6 aprilie 2017, Florida, SUA. (Getty Images)
Andrei Popescu
19.02.2018

Potrivit unui articol publicat de Axios, în 9 noiembrie 2017, când preşedintele Donald Trump şi echipa sa au vizitat Marea Sală a Poporului din Beijing, şeful personalului Casei Albe, John Kelly, şi un agent al serviciilor secrete americane au avut o altercaţie cu oficiali ai securităţii chineze pentru valiza nucleară a preşedintelui american.

Axios a discutat cu cinci surse familiare cu acel eveniment.

În momentul în care consilierul militar american ce transporta valiza nucleară a preşedintelui american a intrat în Marea Sală a Poporului, oficiali ai securităţii chineze i-au blocat intrarea. Aceasta în condiţiile în care oficialul care are asupra sa valiza nucleară trebuie să stea aproape de preşedinte în orice moment, împreună cu un doctor.

Un oficial american s-a grăbit să intre în Sala Poporului şi i-a comunicat lui Kelly ceea ce se întâmpla. Kelly s-a dus la locul incidentului şi le-a spus oficialilor americani să îşi continue parcursul. “Mergem mai departe”, a afirmat el, şi toţi i-au ascultat îndemnul.

Apoi a avut loc altercaţia. Un oficial al securităţii chineze l-a atins pe Kelly şi acesta a îndepărtat mâna bărbatului de pe corpul său. Apoi, un agent al serviciilor secrete americane l-a prins pe oficialul chinez şi l-a pus la pământ.

Întregul incident s-a terminat imediat, iar oficialilor americani care au fost informaţi în legătură cu întâmplarea respectivă li s-a cerut să nu comenteze. Echipa lui Trump a urmat procedura de securitate normală pentru a informa autorităţile chineze înainte de efectuarea vizitei în Beijing, potrivit unei persoane familiare cu acea călătorie – însă cineva din tabăra chineză nu a primit memoriul sau a dorit să creeze probleme americanilor.

Potrivit Axios, oficialii chinezi nu au avut deloc în posesia lor valiza nucleară, şi nici măcar nu au atins-o. De asemenea, aparent, şeful echipei de securitate chineze a cerut ulterior scuze americanilor pentru neînţelegere.

Incidentul extrem de bizar ridică unele întrebări.

1. Cum de SPP-ul chinez nu era la curent cu protocolul şi cu cerinţele americanilor? La urma urmei episodul nu se întâmplă în prima vizită a unui preşedinte american în China.

2. De ce apar abia acum ştirile despre el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor