SUA avertizează Iranul, cere liderilor să vină la masa discuţiilor

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

SUA pare să adopte o abordare de tipul “stimulente şi constrângeri” (carrot-and-stick) faţă de Teheran, ameninţând că va da un răspuns “rapid şi decisiv” la orice atac iranian dar, în acelaşi timp, cerând liderilor iranieni să vină la masa discuţiilor, potrivit RFE/RL.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat joi că, de fapt, “cumpătarea noastră până în acest punct nu ar trebui prost înţeleasă de Iran ca fiind o lipsă de determinare”.

“Regimul din Teheran ar trebui să înţeleagă că orice atac al său, al aliaţilor de orice identitate, împotriva intereselor sau cetăţenilor americani vor primi un răspuns rapid şi decisiv din partea SUA”, a declarat Pompeo.

“Nu dorim un război”, a precizat el.

“Dar cei 40 de ani în care Iranul a ucis soldaţi americani, a atacat structuri americane şi a luat ostatici americani ne aduc aminte în mod constant că trebuie să ne apărăm”, a adăugat el, făcând referire la Revoluţia Islamică din 1979 în timpul căreia au fost luaţi captivi câţiva diplomaţi americani.

Remarcile lui Pompeo au fost făcute după ce preşedintele american Donald Trump le-a cerut liderilor iranieni să îl sune.

“Ceea ce aş vrea să văd în cazul Iranului ar fi ca ei să mă sune”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

Totuşi, Trump a insistat că nu poate exclude o confruntare militară ţinând cont de mediul tensionat.

În urmă cu un an, preşedintele american Donald Trump a scos SUA din acordul nuclear, acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

Miercuri, SUA a declarat că va impune noi sancţiuni împotriva Iranului vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului, despre care Casa Albă a declarat că sunt “cea mai mare sursă de venituri din export a Teheranului care nu are legătură cu sectorul petrolier”, potrivit Financial Times.

De asemenea, în urmă cu câteva zile, Washingtonul a declarat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian pentru a bloca principala sursă de venit a regimului de la Teheran.

Ca răspuns la această amplificare a presiunilor americane, Iranul a anunţat o retragere parţială din unele aspecte “voluntare” ale acordului, precizând că ţara nu va mai adera la unele dintre limitele impuse activităţii sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe