SUA trimite un portavion şi bombardiere pentru a transmite un “mesaj clar” Iranului

Portavionul american, USS Abraham Lincoln.
Portavionul american, USS Abraham Lincoln. (Getty Images)
Andrei Popescu
06.05.2019

SUA trimite un portavion şi câteva bombardiere în Orientul Mijlociu ca un semnal la adresa Iranului, a declarat duminică John Bolton, consilier al Casei Albe pentru securitatea naţională, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul a fost făcută în condiţiile în care tensiunile dintre Washington şi Teheran se află la un nivel ridicat din cauza programului nuclear iranian, a amplificării sancţiunilor americane de când preşedintele Donald Trump a retras SUA anul trecut din acordul nuclear iranian încheiat în 2015 cu marile puteri.

Recent, administraţia Trump a decis să desemneze Gărzile Revoluţionare ale Iranului drept grup terorist, fiind pentru prima dată când SUA a luat o astfel de măsură împotriva unei instituţii a unui guvern străin.

Bolton a afirmat că desfăşurarea grupului de luptă pe lângă Comandamentul Central american al regiunii este un răspuns la “o serie de indicaţii şi avertizări tulburătoare şi tot mai intense”. El a adăugat că grupul este condus de portavionul USS Abraham Lincoln şi include şi câteva bombardiere.

Bolton a mai precizat că portavionul se îndreaptă spre zona Comandamentului Central american, ceea ce ar însemna la est de Marea Roşie şi poate la est de Marea Arabă sau Golful Persic, unde Marina SUA nu are staţionat în prezent niciun portavion.

Deşi nu a oferit niciun detaliu specific privind noua misiune, Bolton a susţinut că administraţia Trump transmite un mesaj “clar şi inconfundabil” că orice atac asupra SUA şi asupra intereselor aliaţilor săi va fi contracarat cu o “forţă necruţătoare”.

“SUA nu urmăreşte un război cu regimul iranian, dar suntem complet pregătiţi pentru a răspunde la orice atac, fie desfăşurat de aliaţi [ai Iranului], de Gărzile Revoluţionare Islamice sau de forţele armate regulate iraniene”, a declarat Bolton.

Casa Albă nu a explicat momentul ales pentru desfăşurarea grupului maritim de luptă, dar aceasta are loc în contextul amplificării tensiunilor dintre militanţii palestinieni din Fâşia Gaza şi forţele militare israeliene, în cadrul cărora cele două părţi au schimbat rachete şi lovituri aeriene în ultimele zile.

De asemenea, anunţul privind misiunea a fost făcut după ce generalul iranian Mohammad Bagheri, a avertizat că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz, dacă se va confrunta cu mai multe “ostilităţi”.

“Nu urmărim să închidem Strâmtoarea Ormuz, dar dacă inamicii intensifică ostilităţile, vom putea face acest lucru”, a declarat Bagheri pentru agenţia de ştiri ISNA. Ameninţarea a fost făcută în condiţiile în care SUA a insistat că doreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor