Rohani: Iranul va continua să exporte petrol în pofida sancţiunilor americane

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Atta Kenare/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.04.2019

Iranul va continua să exporte petrol în pofida presiunilor tot mai mari din partea Statelor Unite, a precizat preşedintele iranian Hassan Rohani într-un discurs transmis în direct marţi de televiziunea de stat, potrivit RFE/RL.

“În următoarele luni, americanii vor vedea că vom continua să exportăm petrol”, a susţinut Rohani.

“Decizia Statelor Unite ca exporturile de petrol iraniene să ajungă la zero este eronată şi nu vom permite ca aceasta să fie pusă în aplicare”, a adăugat el.

Remarcile lui Rohani au avut loc la câteva zile după ce Washingtonul a anunţat că a decis să nu reînnoiască în luna mai o serie de scutiri care au permis importatorilor să cumpere petrol iranian fără să intre sub incidenţa sancţiunilor americane.

“Această decizie încearcă să aducă la zero exporturile de petrol ale Iranulu, pentru a bloca principala sursă de venituri a regimului”, a susţinut Casa Albă într-o declaraţie publicată în 21 aprilie.

Derogările respective au fost acordate Chinei, Indiei, Japoniei, Coreei de Sud şi Turciei şi nu vor mai fi reînnoite după expirarea lor în 2 mai.

Anunţul Washingtonului a declanşat nemulţumirea Teheranului, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, declarând că eliminarea derogărilor este o “măsură ostilă” care “nu va rămâne fără răspuns”.

Washingtonul şi-a amplificat sancţiunile împotriva Iranului de când preşedintele Donald Trump a retras SUA anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

După încheierea acordului nuclear între Iran şi Marea Britanie, China, Franţa, Rusia, SUA şi Germania, au fost relaxate sancţiunile internaţionale în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear iranian.

Totuşi, Trump a declarat în repetate rânduri că acordul cu Iranul este “plin de breşe” pentru că nu a abordat programul de rachete balistice al Teheranului şi presupusa sa activitate de finanţare a terorismului.

La începutul acestei luni, un oficial american a declarat că datorită sancţiunilor SUA, pierderile Iranului din veniturile din petrol s-au ridicat la peste 10 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor