Sunt de încredere sondajele? În aceeaşi zi, un sondaj susţine că pe Piedone l-ar vota 42% dintre alegători, în altul doar 30%

Cristian Popescu Piedone
Cristian Popescu Piedone (Facebook / Popescu.Piedone)
Andrei Popescu
26.03.2024

O situaţie mai puţin obişnuită a fost semnalată de site-ul Defapt.ro, care susţine că, în aceeaşi zi, un sondaj Avangarde, făcut la comanda Digi 24, susţine că pe Cristian Popescu Piedone l-ar vota 42% dintre alegători, în timp ce alt sondaj, efectuat de Sociopol, edilul Sectorului 5 ar avea doar 30%.

Diferenţa de 14% este neobişnuită, chiar dacă cele două institute folosesc eşantioane diferite.

Potrivit sursei citate, Avangarde este controlat de sociologul Marius Pieleanu, a cărui soţie a fost propulsată de PSD, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, în conducerea Curţii de Conturi. Pieleanu este celebru şi prin sondajele fanteziste prezentate înainte de alegerile din 2019 pentru Parlamentul European.

În ceea ce priveşte sondajul Sociopol, acesta a fost citat de Ştiri pe surse, un site deţinut de soţul unei deputate PSD. În plus, continuă Defapt.ro, Sociopol este controlat de Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al guvernului Ponta.

În cazul lui Nicuşor Dan, intenţia de vot nu diferă atât de mult: 34% în sondajul Sociopol (locul I) şi 30% în sondajul Avangarde (locul III).

La rândul său, candidatul PSD-PNL, Cătălin Cîrstoiu, este în toate aceste sondaje pe locul III, cu precizarea că sondajul Avangarde susţine că intenţia de vot pentru medic este de doar 16%, în timp ce Sociopol spune că ar obţine 26%.

Totodată, în sondajul Avangarde, votanţii lui Cristian Popescu Piedone au fost întrebaţi pe cine ar alege dacă acesta nu ar candida, iar 41% dintre ei ar fi răspuns că pe Nicuşor Dan, urmat de Cătălin Cîrstoiu, care ar obţine 29% din voturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor