Trei jurnalişti BBC, reţinuţi pentru încălcarea securităţii la forumul din Davos

(Captură Foto)
Andrei Popescu
03.02.2015

Trei jurnalişti BBC au fost interogaţi de poliţia elveţiană pentru că au operat ilegal o dronă la Forumul Economic Mondial din Davos de luna trecută, a raportat marţi The Guardian.

Jurnaliştii, care lucrau cu corespondentul şef pentru afaceri al BBC Linda Yueh, au fost reţinuţi pentru scurt timp pentru interogări după ce au lansat o dronă într-o zonă interzisă zborului.

Forumul, având un buget pentru securitate în valoare de 9 milioane de dolari, a fost intens monitorizat şi securizat cu 5.000 de soldaţi elveţieni şi 41 de kilometri de garduri. De asemenea, a fost declarată o zonă interzisă pentru zbor o rază de 40 km în jurul locului de desfăşurare a întâlnirilor, la care au participat aproximativ 2.500 de lideri şi demnitari mondiali.

Această încălcare a securităţii a avut loc la scurt timp după atacurile teroriste din Paris şi după mai multe ameninţări teroriste pe continentul european.

BBC a recunoscut incidentul când a fost contactat de publicaţia The Guardian. Un purtător de cuvânt al BBC a declarat că “în Davos, în timpul Forumului Economic Mondial, o echipă BBC a operat din greşeală o dronă în zona interzisă zborului. Trei angajaţi au fost interogaţi pentru scurt timp de poliţie şi rămâne ca autorităţile elveţiene să decidă dacă BBC va plăti o amendă.”

BBC este una dintre puţinele organizaţii media care deţine propria sa echipă de jurnalişti ce operează drone şi în trecut a folosit aceste aparate pentru a surprinde imagini din lagărul de concentrare de la Auschwitz şi de la Stonehenge.

Se ştie că BBC foloseşte în principal drone de tipul “hexacopter”, dar nu se ştie dacă acest model a fost operat şi la Davos, a raportat The Guardian.

Companiile de televiziune şi radiodifuziune, precum şi persoanele private, folosesc tot mai multe drone pentru a capta imagini datorită costurilor tot mai mici pentru operarea acestor tipuri de vehicule aeriene. WFAA a raportat luni că implozia recentă a unei clădiri din Dallas a fost surprinsă de 4 drone necunoscute care survolau scena, autorităţile susţinând că incidentul reprezintă o gravă încălcare a securităţii.

În decembrie 2014, o dronă aproape că a intrat în coliziune cu un avion Airbus A320 pe aeroportul Heathrow din Londra, a raportat The Daily Mirror.

Conferinţa din Davos a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie iar delegaţii, printre care s-au aflat directori executivi şi şefi de state, au trebuit să fie verificaţi de mai multe ori de securitate înainte să fie primiţi la conferinţă.

Forumul Economic Mondial este o fundaţie nonprofit elveţiană, înfiinţată în 1971 care serveşte ca un loc pentru configurarea agendelor de lucru în diferite regiuni şi industrii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor