Ucraina se află într-o situaţie disperată. Gafa lui Macron a înrăutăţit lucrurile [POLITICO]

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Getty Images)
D.B.
03.03.2024

Sugestia preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit căreia NATO ar putea fi nevoită să trimită trupe în Ucraina, a fost întâmpinată săptămâna aceasta cu huiduieli, potrivit POLITICO.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost în fruntea criticilor furioşi care au contestat afirmaţia lui Macron că NATO nu a exclus nimic când vine vorba de trimiterea de trupe.

Scholz a declarat în mod explicit că guvernele occidentale au fost de acord că "nu vor exista trupe terestre, nu vor fi soldaţi pe teritoriul ucrainean care să fie trimişi acolo de statele europene sau de statele NATO". Între timp, adjunctul său, Robert Habeck, a afirmat că Franţa ar trebui să se concentreze în schimb pe intensificarea livrărilor de arme către Ucraina.

Potrivit oficialilor francezi, comentariile lui Macron au fost menite să impulsioneze puterile occidentale şi să aprindă dezbaterea cu privire la ceea ce este necesar pentru a preveni o victorie a Rusiei. Potrivit unui consilier de la Elysee, acestea au fost, de asemenea, menite "să trimită un mesaj strategic puternic ruşilor pentru a le spune: 'Nu faceţi nimic prostesc'".

Dar dacă remarcile liderului francez au fost menite să trimită un avertisment ferm Kremlinului, ele au eşuat în mod spectaculos - ba mai mult, au obţinut total opusul. Spre încântarea Kremlinului, comentariile lui Macron au expus diviziunile şi fisurile occidentale, comunicând panica privind situaţia militară din Ucraina.

Iar oficialii ruşi s-au grăbit să-l ridiculizeze pe Macron. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev - actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, l-a ironizat pentru "incontinenţă verbală", în timp ce preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că "declaraţiile zgomotoase" ale liderului francez i-au "oripilat pe locuitorii ţării sale şi pe liderii unui număr de state europene". Cu siguranţă că aşa a fost.

De asemenea, i-a oferit preşedintelui rus Vladimir Putin o mare oportunitate de propagandă pentru a întări, pentru publicul său intern bine pregătit, vechea naraţiune uzată că Occidentul - reprezentat în prezent de NATO - vrea să distrugă Rusia. Volodin nu s-a putut abţine să nu-l compare pe Macron cu Napoleon Bonaparte, avertizându-l cum s-a terminat pentru împăratul francez "şi pentru soldaţii săi, dintre care peste 600.000 au fost lăsaţi să zacă în pământul umed", a spus el.

Bineînţeles, Macron are obiceiul de a oferi declaraţii monumentale pe care le anulează ulterior, fără să se simtă jenat de vreo contradicţie sau piedică. Sau, pur şi simplu, sunt lăsate deoparte şi uitate, în timp ce el lansează o altă mare idee. Dar ridicarea posibilităţii de a trimite trupe NATO iese în evidenţă ca o interpretare greşită evidentă nu numai a omologilor săi, ci şi a unui public european care devine din ce în ce mai neliniştit cu privire la direcţia în care se îndreaptă acest război - şi dacă Ucraina poate câştiga.

Comandat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), un sondaj important realizat în 12 ţări ale UE, publicat săptămâna trecută, indică o schimbare semnificativă a opiniei publice. În contextul contraofensivei sub aşteptări şi al perspectivei revenirii fostului preşedinte american Donald Trump la Casa Albă, care alimentează un pesimism îîn creştere, doar 10 % dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de părere că Ucraina poate învinge Rusia, în timp ce 20% au prezis o victorie a Rusiei.

Mai mult, atunci când au fost număraţi împreună, doar 31% dintre respondenţi au declarat că sunt în favoarea sprijinirii de către Europa a Ucrainei până când aceasta îşi va recâştiga teritoriile ocupate, în timp ce 41% au fost în favoarea ca Europa să împingă Ucraina spre negocierea unui acord de pace cu Rusia. În special, "solidaritatea oamenilor pare să se clatine în unii dintre vecinii de alături ai ţării", au scris Ivan Krastev şi Mark Leonard de la ECFR.

"Sondajul nostru arată că cetăţenii europeni nu sunt într-o dispoziţie deosebit de eroică. În urma unei retrageri a SUA, doar o minoritate de europeni (doar 20% în medie, variind de la 7% în Grecia la 43% în Suedia) ar dori ca Europa să îşi sporească sprijinul pentru Ucraina", au adăugat ei.

Toate acestea par să fi trecut pe lângă Macron. Va fi nevoie de puterea colectivă de persuasiune a tuturor liderilor europeni doar pentru a-şi menţine populaţia de partea sa pentru a menţine sprijinul aşa cum este - convingându-i că este nevoie de trupele NATO pe teren va risca doar să se clatine şi mai mult, mai ales când Putin ameninţă cu escaladarea nucleară, aşa cum a făcut-o joi.

Şi toate acestea lasă Ucraina într-o poziţie dezastruoasă. În lipsă de forţă de muncă şi de muniţie, nu va fi în măsură să organizeze un contraatac serios în acest an. Tot ce poate face este să reziste, sperând să se pregătească pentru o contraofensivă serioasă anul viitor. Dar, potrivit unei analize a publicaţiei menţionate, "fără apărare aeriană occidentală şi rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi fără proiectile de artilerie, Kievul va avea dificultăţi în a organiza o apărare credibilă şi susţinută".

Aşadar, mai degrabă decât să îi canalizeze pe intervenţioniştii din trecut, Macron ar fi mai bine angajat să pledeze pentru ca Europa să intensifice livrările militare pentru a se asigura că Putin este lipsit de o victorie şi că Ucraina primeşte ceea ce are nevoie. În plus, Occidentul are un palmares jalnic atunci când vine vorba de intervenţii recente cu bocancii pe teren.

Nici intervenţiile istorice nu s-au dovedit a fi atât de reuşite, după cum ne aminteşte cartea recent publicată de istoricul Anna Reid despre intervenţia haotică şi neclară a Occidentului în războiul civil rus.

Dar, potrivit lui Reid, Putin va eşua pentru că "subestimează dorinţa de libertate" şi "pentru că, pentru propriul popor, nu are niciun program dincolo de afirmarea goală a măreţiei Rusiei şi a dreptului de a conduce".

Să sperăm că se va dovedi adevărat. Cu toate acestea, deşi "hotărârea Ucrainei pare să rămână puternică", nu va fi suficientă dacă ţara nu primeşte armele de care are nevoie. Şi pe asta ar trebui să se concentreze Macron - nu pe divizarea aliaţilor Kievului, pe anunţarea diviziunilor şi pe oferirea unui cadou propagandistic Kremlinului.

Oferiţi Ucrainei uneltele, astfel încât să aibă o şansă de a lupta pentru a termina treaba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor