Ucraina susţine că poate livra României gaz din Norvegia

(Captură Foto)
Andrei Popescu
23.04.2015

Ucraina este capabilă să transporte gaz din Norvegia către România, Bulgaria sau Turcia, şi posibil către Grecia, a declarat miercuri ministrul ucrainean al energiei Volodimir Demcişin la conferinţa IHS CERAWeek din Houston, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Demcişin a declarat că infrastructura de transport a Ucrainei a fost dezvoltată în anii 1960 şi 1970 şi că aceasta este disponibilă şi capabilă să transporte mari volume de gaz.

El a adăugat că guvernul ucrainean caută un operator străin pentru sistemul său de transport pentru gaze (GTS).

“Guvernul ucrainean a decis să găsească un operator internaţional. Poate fi vorba de o companie sau de un consorţiu”, a declarat Demcişin. “Încercăm să găsim un operator pentru acest produs foarte valoros.”

Demcişin a notat că mai multe părţi interesate au cerut informaţii în legătură cu potenţiala operare a GTS, dar că au manifestat reţineri datorită conflictului continuu din estul Ucrainei.

În total, Ucraina deţine 38 de linii de transport separate care leagă Sudul cu Estul şi Vestul, dar şi Nordul cu Sudul, a adăugat Demcişin.

Demcişin a mai afirmat că Ucraina ar putea începe să vândă gaz ţărilor europene dacă Kievul îşi dezvoltă producţia sa locală de gaz. “Este greşit să nu o dezvoltăm, ţinând cont de faptul că acel gaz poate fi vândut Europei.”

De altfel, Demcişin a explicat că Ucraina şi vecina sa Rusia se concentrează pe obţinerea eficienţei energetice şi se aşteaptă la o scădere a consumului de gaz într-o perioadă de 3 până la 5 ani, adaugă Sputnik.

“Aceasta înseamnă că gazul care este produs în prezent în Rusia va ajunge în Europa, deoarece nu va fi consumat în Rusia şi Ucraina. Sunt sigur că sistemul de transport al Ucrainei poate fi folosit pentru a transporta acest gaz către Europa”, a declarat el.

Consumul de gaz din Ucraina se menţine la 40 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 20 de miliarde sunt cumpărate din afara ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor