Un ministru israelian ameninţă că îl va răsturna pe Netanyahu dacă nu ordonă invazia terestră asupra Rafah

Ben Gvir - ministrul securităţii naţionale israeliene
Ben Gvir - ministrul securităţii naţionale israeliene (Screenshot)
D.B.
09.04.2024

Ministrul israelian al securităţii naţionale de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, a ameninţat că îl va răsturna pe Benjamin Netanyahu dacă acesta nu va ordona o invazie terestră a oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, potrivit The Telegraph.

"Dacă Netanyahu decide să încheie războiul fără un asalt de amploare în Rafah, nu va avea mandatul de prim-ministru", a declarat luni Itamar Ben-Gvir.

Armata israeliană şi-a retras duminică forţele terestre din sudul Fâşiei Gaza, ceea ce a dus la speculaţii că operaţiunea terestră din Rafah a fost fie anulată, fie amânată.

Citiți și Negocierile pentru armistiţiu în Gaza sunt într-un punct mort. Netanyahu stabileşte data ofensivei asupra Rafah

Un ministru israelian, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că este "100% de acord" cu Ben-Gvir.

"Avem obiective foarte clare, şi anume să eliminăm capacităţile militare ale Hamas. Asta înseamnă în primul rând cele patru batalioane rămase în Rafah. Al doilea obiectiv este să le desfiinţăm capacităţile politice şi administrative. Aşadar, războiul nu s-a terminat şi avem o treabă de făcut. Este foarte simplu", a declarat ministrul.

Armata Israelului (IDF) a declarat că forţele sale terestre au părăsit sudul Gaza din cauza epuizării şi nu pentru că războiul s-a încheiat, dar decizia a fost luată la doar câteva zile după ce Joe Biden a avut o convorbire telefonică tensionată cu Netanyahu. Biden i-a cerut acestuia să lase mai multe ajutoare să intre în Gaza, precum şi o mai bună protecţie a civililor şi a lucrătorilor umanitari.

Citiți și Iranul se pregăteşte să atace Israelul şi avertizează SUA să "stea deoparte pentru a nu fi loviţi"

Cu toate acestea, duminică, premierul israelian a promis că Israelul va "finaliza eliminarea completă a Hamas în întreaga Fâşie Gaza, inclusiv în Rafah, şi se va asigura că Gaza nu va mai constitui niciodată o ameninţare pentru Israel".

Israelul crede că mulţi dintre ostaticii luaţi de Hamas anul trecut sunt ţinuţi în Rafah şi estimează că Hamas mai are patru batalioane în oraş, însumând aproximativ 4.000 dintre membrii săi.

Netanyahu a subliniat din nou, luni, necesitatea intrării IDF în Rafah, spunând: "Se va întâmpla. Există o dată".

El a făcut aceste remarci în contextul speculaţiilor din Israel că Biden a reuşit să-l convingă pe Netanyahu să anuleze invazia în Rafah.

Citiți și Consiliul ONU pentru drepturile omului cere oprirea livrărilor de arme către Israel. SUA şi Germania s-au opus rezoluţiei

Ben-Gvir, care conduce partidul de extremă dreapta Puterea Evreiască, susţine de mult timp intrarea armatei în Rafah, opunându-se în acelaşi timp oricărui acord de încetare a focului cu Hamas. Nir Barkat, ministrul Economiei, a declarat la începutul acestei luni că se aştepta, de asemenea, ca IDF să invadeze.

"La fel cum aliaţii nu au lăsat o cincime dintre nazişti în Germania, Israelul nu va lăsa o cincime din Hamas în Gaza", a spus Barkat.

Betzalel Smotrich, ministrul israelian de Finanţe şi un alt partener al coaliţiei de extremă dreaptă a lui Netanyahu, şi-a exprimat, de asemenea, opoziţia faţă de această situaţie, solicitând premierului să convoace de urgenţă cabinetul de securitate.

"Singurul for autorizat să ia decizii semnificative în război este cabinetul [de securitate] complet, dar, din păcate, nu aşa se întâmplă lucrurile şi vedem cum se iau decizii în cabinetul mai mic [de război] fără aprobare [...] sub presiune internaţională, ceea ce dăunează impulsului războiului şi intereselor noastre de securitate", a declarat Smotrich.

Citiți și Gaz pe foc. Israelul ar fi bombardat ambasada Iranului în Siria, ucigând consilieri militari şi comandanţi

Smotrich a fost criticat luna trecută când a afirmat că eliberarea ostaticilor din Gaza nu este cea mai importantă problemă. Liderul partidului de extremă dreaptă, Partidul Naţional Religios, este, de asemenea, împotriva încheierii unui acord cu Hamas, cerând în schimb o presiune militară maximă asupra Hamas.

Familiile ostaticilor s-au înfuriat împotriva lui Ben-Gvir şi Smotrich în urma declaraţiilor lor de luni, afirmând că "cei care reprezintă o minoritate extremă sacrifică 133 de ostatici la moarte în numele fanatismului mesianic".

O delegaţie israeliană s-a întors la Cairo în această săptămână pentru o nouă rundă de negocieri cu Hamas, după ce gruparea teroristă a refuzat mai multe propuneri în ultimele două luni.

Citiți și Netanyahu face presiuni pentru a închide biroul israelian al televiziunii Al Jazeera din Qatar

Hamas insistă asupra unei încetări permanente a focului, precum şi a unei retrageri totale a forţelor israeliene din Gaza, ceea ce ar lăsa efectiv grupul la conducerea enclavei.

Israelul a respins aceste cereri în mod repetat, dar se pare că a fost de acord cu propunerile mediate de Qatar şi Egipt de a se angaja într-o încetare a focului de şase săptămâni în schimbul a 40 de ostatici şi a sute de prizonieri palestinieni, inclusiv unii care execută închisoare pe viaţă pentru crimă.

Planul a fost susţinut de Bill Burns, directorul CIA, care a participat la discuţii. Israelul i-a cerut lui Burns să obţină de la Hamas o listă cu cei 40 de ostatici care sunt în viaţă şi o alta cu prizonierii palestinieni pe care doreşte să îi elibereze în schimbul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor