Un orfan i-a trimis o scrisoare lui Putin, în care îl roagă să fie trimis în SUA la părinţii adoptivi

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.01.2013

Interdicţia impusă de Moscova americanilor asupra adopţiei de copii ruşi capătă noi şi noi turnuri. Orfanul Maxim Kargopolţev din regiunea Celiabinsk i-a scris o scrisoare preşedintelui Vladimir Putin, în care îl roagă să nu-l separe de noua sa familie din SUA. Potrivit adolescentului de 14 ani, care suferă de o boală genetică, el are încredere totală în părinţii săi adoptivi, cu care comunică de 7 ani, şi din acest motiv îl roagă pe preşedinte să-l lase să trăiască la americani, informează cotidianul Utro.

Adolescentul a mai vizitat SUA, iar părinţii săi adoptivi au fost în Rusia. Cuplul de americani a înaintat documentele pentru adopţie în 2012, însă nu au reuşit să le perfecteze înainte de intrarea în vigoare a aşa-zisei 'Legi Dima Iakovlev'.

În sprijinul lui Maxim se pronunţă împuternicitul pentru drepturile omului din regiunea Celiabinsk, Margarita Pavlova, potrivit căreia este inadmisibil ca adolescentul să fie separat de tutorii săi. 'Ne aşteptam ca Lega Dima Iakovlev să fie adoptată într-o formă mai puţin dură şi să nu vizeze familiile care au deja un dosar de adopţie în curs. Din păcate, legea se răsfrânge asupra tuturor, însă în Rusia un copil care suferă de boli grave aproape că nu are şanse să aibă o familie. Prin urmare, băiatul va rămâne singur, nimeni nu va avea nevoie de el', îşi exprimă regretul Pavlova.

De asemenea, în opinia Margaritei Pavlova, în SUA adolescentul rus are posibilitatea de a se trata şi de a primi o bună educaţie. 'Legea Dima Iakovlev are nevoie de amendamente. Sau de o excepţie pentru orfanul din Celiabinsk', a conchis aceasta.

Între timp, Biserica Ortodoxă Rusă a venit cu propunerea ca orfanii ruşi să fie puşi sub tutelă. Potrivit cotidianului Izvestia, Biserica este gata să-şi asume patronajul asupra orfelinatelor şi va pune această problemă în faţa preşedintelui Putin. 'Intenţionăm să acordăm sprijin material şi moral copiilor, pe măsura posibilităţilor', a declarat secretarul de presă al Patriarhului Kirill, diaconul Aleksandr Volkov.

Deocamdată, Putin nu a reacţionat la propunerea Bisericii, însă iniţiativa a fost deja comentată de membri ai Dumei de Stat. 'Între organismele laice de protecţie socială şi organizaţia religioasă pot apărea contradicţii. Însă, dacă Biserica îşi exprimă dorinţa de a-şi impune patronajul asupra copiilor invalizi, de a participa la reabilitarea lor, trebuie să venim în întâmpinare', a declarat deputatul Aleksandr Lomakin-Rumianţev.

Legea privind 'măsurile de acţionare asupra persoanelor implicate în încălcări ale drepturilor şi libertăţilor de bază ale omului, drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor Federaţiei Ruse', aşa-zisa Lege Dima Iakovlev, considerată replică la 'Actul Magnitski' adoptat de SUA şi care interzice adoptarea de copii ruşi de către americani, a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Legea a avut o puternică rezonanţă în societate: interdicţia la adopţii a fost criticată de Consiliul pentru drepturile omului de pe lângă Preşedinţia rusă, precum şi de unii înalţi oficiali ruşi. Interdicţia a fost condamnată şi de Senatul SUA. Recent a devenit cunoscut faptul că deputatul în Duma de Stat din partea Partidului 'Rusia Unită', Robert Şleghel, s-a pronunţat pentru îmblânzirea actului normativ, în scopul anulării acţiunii acestuia la adresa copiilor invalizi.

În data de 13 ianuarie, opoziţia rusă intenţionează să desfăşoare 'Marşul împotriva ticăloşilor', a cărui cerere principală este anularea Legii Dima Iakovlev.

De asemenea, cotidianul rus Novaia Gazeta a strâns deja peste 100.000 de semnături pentru dizolvarea anticipată a Dumei de Stat. Astfel, petiţia pentru demiterea deputaţilor a strâns numărul necesar de voturi pentru a fi dezbătută în camera inferioară a parlamentului. Acţiunea pentru strângerea de semnături a început la 24 decembrie, după trei zile de la adoptarea de către parlamentari, în a treia lectură, a legii care interzice adopţia de copii ruşi de către cetăţeni ai SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor