Unde vor să muncească românii în străinătate

Familie de români care muncesc în agricultură.
Familie de români care muncesc în agricultură. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
07.09.2012

Românii par decişi să meargă la lucru în străinătate, iar modul de a căuta un loc de muncă în afara graniţelor ţării s-a schimbat radical, scrie „Gazeta românească, ziar care apare în Italia. Dacă în urmă cu 10 ani destinaţiile preferate vizau ţările din sudul Europei, cum ar fi Italia, Spania, Portugalia, în prezent aria de căutare s-a extins pe toată harta lumii. Bucureştenii şi moldovenii au în comun "Visul American" şi Asia, în timp ce Dobrogea, Muntenia, Banatul şi Ardealul preferă mai mult ţările din nordul Europei.

Ultimul raport al portalului Tjobs.ro, care vizează marile regiuni georgrafice ale României, relevă o diversitate foarte mare în ceea ce priveşte destinaţiile de muncă. Românii sunt dispuşi să meargă în orice parte a globului să muncească, fiind înregistrate câteva sute de CV-uri depuse pentru locuri de muncă disponibile în Oceania, care vizează ţări exotice cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Micronezia.

În luna iulie a acestui an au fost înregistrate 4.525 de trimiteri online de CV-uri din municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Bucureştenii au optat pentru oferte de muncă destinate specialiştilor, iar interesul pentru ofertele de muncă pe continentul american a crescut cu 131%. Şi ofertele de muncă în Asia au fost căutate de bucureşteni, numărul aplicărilor crescând cu 32% în această perioadă.

Continentul american a adunat cele mai multe aplicări la categoria "joburi cu destinaţii exotice" (352 de CV-uri, cu 131,58% mai multe decât în luna iunie), urmat de ofertele de angajare din Orientul Mijlociu (156 de CV-uri), pe vasele de croazieră (112 CV-uri) şi Asia şi Oceania (53 de CV-uri, cu 32,50% mai multe decât în perioada anterioară).

Din analiza topului cu anunţurile care au cumulat cele mai multe aplicări în iulie 2012, se remarcă faptul că bucureştenii au fost interesaţi de muncile sezoniere: 49,94% din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă sezoniere, 32,44% joburile specializate ("personal medical şi sanitar", "transport") şi 17,61% joburile necalificate ("îngrijire bătrâni/asistenţă socială"). Pentru regiunea Moldovei au fost înregistrate 7.150 de trimiteri online de CV, moldovenii aplicând cu peste 200% mai mult la ofertele din SUA şi Canada şi au arătat interes şi pentru ofertele venite din Singapore.

Românii sunt dispuşi să meargă în orice parte a globului să muncească, fiind înregistrate câteva sute de CV-uri care vizează ţări exotice cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Micronezia

Luna trecută au fost înregistrate 10.893 de trimiteri online de CV-uri din judeţele din Muntenia şi Dobrogea. Muntenii şi dobrogenii au preferat să aplice la ofertele de muncă din Belgia, care au înregistrat o creştere de 30%, şi la ofertele venite din partea continentului american.

În perioada 29.06.2012 - 28.07.2012 au fost înregistrate 11.921 de trimiteri online de CV-uri din judeţele din Transilvania şi Banat. Ardelenii şi bănăţenii au optat în proporţie de 88,18% pentru lucrul în ţări europene, iar preferinţa lor pentru ofertele de muncă din Suedia a crescut cu peste 200%. Interesul pentru ofertele de muncă destinate absolvenţilor de studii superioare a crescut cu 10%, iar preferinţa lor pentru ofertele de muncă din Belgia a crescut cu 14%. Interesul pentru ofertele de muncă în turism a crescut cu 48%, iar numărul ardelenilor şi bănăţenilor care au optat pentru ofertele din domeniul transporturilor a crescut cu 13%. Atât ardelenii, cât şi bănăţenii, au fost interesaţi de muncile sezoniere: 49,54% din numărul total de aplicări au vizat locurile de muncă, 28,74% joburile specializate şi 21,72 % au vizat locuri de muncă necalificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor