Urgie în China. Rată de infectare cu COVID-19 de peste 80% în Beijing şi peste 50% în oraşele mari - estimare

Personal sanitar aduc un pacient la un spital din Beijing, China, 13 ianuarie 2021
Personal sanitar aduc un pacient la un spital din Beijing, China, 13 ianuarie 2021 (Greg Baker/AFP via Getty Images)
Doroty Lee
04.01.2023

Rata de infectare cu COVID-19 ar fi depăşit 50% în provinciile şi oraşele mari din China şi a ajuns până la 80% în capitala Beijing, au estimat experţii şi oficialii din domeniul sănătăţii din această ţară, descriind o imagine mult mai sumbră decât cea dezvăluită de autorităţile centrale ale naţiunii şi alimentând temerile în întreaga lume.

"Rata de infectare a actualului val de COVID este deja foarte ridicată, în multe oraşe mari aceasta depăşind 50 la sută", a declarat Zhang Wenhong, directorul Centrului Naţional pentru Boli Infecţioase, la 29 decembrie, în cadrul unui forum online. Această rată ar putea ajunge până la 80 la sută în timpul Anului Nou din China, la sfârşitul lunii ianuarie, a estimat expertul, deoarece un număr mare de persoane călătoresc în mod normal în întreaga ţară pentru mesele în familie.

China se confruntă cu o epidemie explozivă de COVID-19, în urma renunţării abrupte la politica zero-COVID, susţinută de mult timp de Partidul Comunist Chinez (PCC). De când epidemia a lovit pentru prima dată Wuhan, în urmă cu trei ani, PCC a promis să elimine orice infecţie în rândul comunităţilor prin teste repetate, lockdown-uri rapide, carantine prelungite şi supraveghere digitală, în ciuda costurilor economice şi umane în creştere. Mass-media de stat şi oficialii au avertizat în repetate rânduri publicul chinez cu privire la rezultatele catastrofale - cum ar fi milioane de decese legate de COVID - în cazul în care s-ar renunţa la restricţii şi ar opta să trăiască cu virusul, aşa cum se procedează în Occident.

Dar, în urma unor proteste pe scară largă împotriva restricţiilor înăsprite la sfârşitul lunii noiembrie, regimul a încetat brusc eforturile de control al pandemiei şi a renunţat la cea mai mare parte a măsurilor din cadrul politicii sale caracteristice de zero COVID. Mass-media de stat s-a mişcat cu rapiditate pentru a prezenta varianta Omicron ca fiind un virus uşor asemănător gripei, în timp ce COVID se răspândea nestingherit printre cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei care au o imunitate naturală scăzută, după trei ani de izolare dură.

Oficial, China a raportat mii de infecţii zilnice şi câteva decese. Dar, în realitate, spitalele slab pregătite din întreaga ţara au fost copleşite de pacienţi, obligându-i pe medici să lucreze inclusiv în timp ce erau bolnavi, aceasta în timp ce angajaţii de la pompe funebre au descris un aflux de cadavre care aşteptau să fie incinerate.

"Nu ne aşteptam ca primul val să fie atât de dur", a declarat Zeng Guang, fost epidemiolog şef la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, în cadrul unui panel online separat, la 29 decembrie, potrivit presei de stat.

Peste 80% dintre locuitorii Beijingului, adică 17,6 milioane de persoane, ar putea fi deja infectaţi cu COVID, a estimat Zeng. Acest procent ar putea fi chiar mai mare, a adăugat el.

Este greu de cunoscut numărul exact de infecţii sau decese cauzate de COVID în China. Cifrele oficiale sunt deseori secretizate, pe măsură ce îndoielile cu privire la credibilitatea lor cresc. Săptămâna trecută, Comisia Naţională de Sănătate din China (NHC) a încetat să mai publice numărul zilnic de infecţii şi decese cauzate de COVID.

Rata de infectare depăşeşte 50 la sută

În absenţa unor cifre credibile privind COVID, oamenii de ştiinţă din exterior au apelat la date regionale, care oferă cifre semnificativ mai mari decât numărul de infecţii şi decese înregistrate la nivel naţional de către autorităţile sanitare centrale, pentru a evalua impactul asupra economiei globale şi a sănătăţii lumii.

Mai multe provincii şi oraşe au estimat recent că mai mult de jumătate dintre locuitorii lor au fost infectaţi, pe baza rezultatelor sondajelor. De la provincia Heilongjiang, cea mai nordică, până la Hainan, cea mai sudică, zeci de provincii şi oraşe mari din întreaga ţară au apelat la sondaje online pentru a evalua amploarea epidemiei, după ce regimul a ridicat cerinţa de testare în masă şi a permis oamenilor să raporteze voluntar rezultatele testelor antigenice la domiciliu.

Un studiu realizat în Hainan a arătat că rata de infectare cu COVID pe insula tropicală a depăşit 50 la sută. Cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, este posibil ca numărul celor infectaţi să fi ajuns la 5 milioane.

Autorităţile sanitare din Hainan au trimis o a doua rundă de chestionare pe Wechat pentru a sonda experienţa locuitorilor cu COVID-19. Până la 27 decembrie, Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din Hainan a primit peste 33.000 de răspunsuri, au declarat oficialii în cadrul briefingului din 30 decembrie.

Rata de infectare în provincia Sichuan din sud-vestul ţării, care are o populaţie de peste 84 de milioane de locuitori, este de peste 63%. Rata reală ar trebui să fie mult mai mare, având în vedere că aproape 30 la sută din cei 158.000 de respondenţi care au prezentat febră, tuse sau alte simptome COVID-19 nu au făcut testele antigen sau PCR, au precizat autorităţile într-o declaraţie din 26 decembrie.

Această cifră corespunde întâmplător cu o notă scursă de la o reuniune internă a celor mai importanţi oficiali din domeniul sănătăţii din ţară. Jumătate din populaţia din Sichuan, precum şi din Beijing, a fost testată pozitiv în primele 20 de zile din decembrie, potrivit notelor scurse, confirmate de mai multe agenţii de presă.

Iar valul de infecţii nu a atins încă punctul culminant în multe regiuni. Wu Zunyou, epidemiologul şef al Chinei, a declarat la conferinţa de presă din 29 decembrie că epidemia din Beijing, Tianjin şi Chengdu din Sichuan ar fi putut atinge vârful. Dar Shanghai şi mai multe provincii din centrul şi sudul Chinei înregistrează în continuare o creştere bruscă a infecţiilor cu COVID, a adăugat Wu.

Datele oficiale stârnesc neîncredere

La casa funerară Hankou de la periferia oraşului Wuhan, în ziua de Anul Nou continuau să curgă persoane în doliu şi şoferi de maşini funerare.

Personalul de la intrarea puternic păzită a clădirii a refuzat să răspundă la întrebări legate de volumul lor de muncă recent. Dar casele funerare din alte oraşe din China - inclusiv Chengdu şi Beijing - au declarat că au fost mai ocupate ca niciodată de la redeschiderea bruscă a regimului, luna trecută.

Imaginea sumbră este în contrast puternic cu numărul mic de morţi oficial. China a raportat un nou deces cauzat de COVID-19 în partea continentală pentru data de 31 decembrie, la fel ca în ziua precedentă, a declarat duminică Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor.

China recunoscuse doar 11 decese COVID din 7 decembrie, când regimul a schimbat brusc raportarea la pandemie şi a slăbit politica strictă de zero COVID. Oficialii din domeniul sănătăţii au explicat recent că au numărat doar persoanele care au murit din cauza insuficienţei respiratorii cauzate de COVID-19, excluzând decesele cauzate de alte boli şi afecţiuni, chiar dacă persoanele decedate au fost testate pozitiv la acest virus.

"Cred că definiţia [decesului COVID] în China este destul de îngustă", a declarat Mike Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cadrul briefingului din 21 decembrie. Astfel de criterii "vor diminua foarte mult numărul real de decese asociate cu COVID", a adăugat el.

Airfinity, o firmă britanică de analiză în domeniul sănătăţii, a estimat că până la 9.000 de persoane din China mor probabil în fiecare zi din cauza COVID. Decesele cumulate în China de la 1 decembrie au ajuns probabil la 100.000 de persoane, cu un total de 18,6 milioane de infecţii, au declarat cercetătorii pe 29 decembrie.

Confruntându-se cu un scepticism tot mai mare cu privire la credibilitatea statisticilor oficiale, Wu a declarat reporterilor, în cadrul aceleiaşi şedinţe de informare de joia trecută, că diferenţa dintre numărul de decese în actualul val de infecţii şi rata de deces pentru aceeaşi perioadă în anii fără pandemie va fi studiată pentru a calcula "mortalitatea în exces" şi pentru a evalua orice posibilă subestimare a deceselor cauzate de COVID-19.

Agitaţie în întreaga lume

De la debutul pandemiei, regimul comunist şi-a atras tot mai multe critici pentru faptul că a ascuns informaţiile legate de COVID, în încercarea de a minimiza ştirile pe care le consideră dăunătoare pentru imaginea sa. În contextul actualei epidemii explozive, lipsa de transparenţă a datelor a stârnit îngrijorare la nivel internaţional, în special în ceea ce priveşte posibilitatea apariţiei unei noi variante mai puternice în China.

Australia şi Canada au devenit cele mai recente ţări care au cerut călătorilor din China să prezinte teste COVID-19 negative la sosire. Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Coreea de Sud şi alte câteva ţări au impus măsuri similare. Marocul va impune o interdicţie pentru persoanele care sosesc din China, a anunţat ministerul său de externe.

Global Times, un tabloid de stat chinez, a denunţat numărul tot mai mare de guverne străine care impun testele COVID pentru călătorii din China, calificând restricţiile drept "discriminatorii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor