USR în luptă cu restauraţia în Sănătate. OUG 79, salvată în Camera Deputaţilor

Tudor Pop, USR
Tudor Pop, USR (Facebook)

În urma unei dezbateri publice iniţiată de deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, deputaţii din toate partidelor au fost convinşi să susţină ordonanţa 79/2016 privind managementul spitalelor, adoptată anul trecut de Guvernul Cioloş, la iniţiativa fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, informează reprezentanţii Uniunii Salvaţi România.

Ordonanţa a fost respinsă de Senat şi, potrivit USR, se pregătea pentru aceeaşi soartă în Camera Deputaţilor, cameră decizională. În urma dezbaterilor iniţiate de Pop, se pare că situaţia s-a schimbat, preşedintele Comisiei, Corneliu Florin Buicu decizând că va propune adoptarea cu modificări (amendamente) a ordonanţei 79/2016, în locul propunerii de respingere aşa cum a recomandat Comisia de Sănătate din Senat.

Importanţa OUG 79

Deputatul USR Tudor Pop reaminteşte că ordonanţa dată de tehnocraţi are ca miză reglementarea situaţiilor de incompatibilitate şi a conflictului de interese la nivelul conducerii unităţilor sanitare. În plus, elimină restricţiile impuse de legea Sănătăţii care condiţionau participarea la concursurile pentru posturile de conducere de statutul de medic primar şi/sau cadru universitar.

Totodată, art. 1 alin. (5), lit. d) prevede că ”funcţia de manager este incompatibilă cu exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic.”

Pe scurt, OUG 79 este despre profesionalizare şi depolitizare în sistemul spitalicesc, concluzionează Pop.

Context

Reamintim că pe 16 ianuarie a.c., la propunerea lui Şerban Nicolae, senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu a votat respingerea Ordonanţei de Urgenţă 79/2016 prin care Voiculescu schimba regulile de selectare a managerilor unităţilor sanitare publice astfel încât în fruntea spitalelor să poată fi alese cele mai competente persoane. Aceeaşi ordonanţă extindea conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor.

La momentul respectiv, Vlad Voiculescu a atras atenţia că baronilor sănătăţii şi politicienilor care au distrus sistemul li se permite să îşi ia revanşa.

"Tot ce a făcut bun Guvernul Cioloş în orice domeniu, toate reformele începute în acest an, toată munca a zeci de oameni... vor încerca să o arunce urgent la coş. Puterea trebuie să meargă din nou la ei... la tătucii sistemului, la cei neclintiţi de zeci de ani deja din poziţiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum", a avertizat tehnocratul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne