2013, un an bun pentru investiţii în energia verde

Sprijinul acordat de stat pentru energia regenerabilă a atras anul trecut investiţii masive, în special în sectorul eolian, România fiind astfel cea mai activă ţară din Europa de Est în ceea ce priveşte capacităţile nou instalate, se aartă într-o analiză Accace.

Potrivit consultanţilor Accace, anul acesta pariul va fi în domeniul fotovoltaic, piaţa fiind încă la început.

La fel ca restul statelor Europene, România urmăreşte creşterea procentului de energie produsă din surse regenerabile din totalul energiei produse în economie, ţinta fiind de 38% pentru anul 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernele pot implementa diverse sisteme de promovare care să încurajeze companiile să producă, respectiv să distribuie energie regenerabilă.

România a optat pentru sistemul de cote obligatorii. Acesta este un mecanism de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile (energia verde) prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achiziţie de certificate verzi. Legea 220/2008 menţionează, însă, şi alte variante, cum ar fi ajutoare pentru investiţii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursări de taxe, scheme de promovare privind obligaţia de cumpărare a energiei din surse regenerabile.

Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze certificate verzi care să le acopere cota minimă obligatorie de energie regenerabilă în totalul energiei furnizate către consumatorii finali (cota este stabilită anual de ANRE), iar producătorii de energie verde primesc lunar certificate gratuite pentru energia produsă (alta decât cea necesara consumului propriu).

Certificatul verde este un document care atestă o cantitate de 1MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile, adică nefosile, respectiv: eoliană, solară, aerotermală, geotermală, hidrotermală şi energia oceanelor, energie hidraulică, biomasă, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, şi gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogas.

Numărul certificatelor gratuite pe care le primesc producătorii variază în funcţie de tipul de sursă regenerabilă şi de centrala folosită pentru generarea energiei. De exemplu, producătorii de energie eoliană primesc un certificat verde pentru 1MWh produs şi livrat, în timp ce producătorii de energie solară primesc şase certificate pentru aceeaşi cantitate.

Certificatele verzi se tranzacţionează pe piaţa contractelor bilaterale şi pe piaţa centralizată, organizată de Operatorul Pieţei de Certificate verzi (Operatorul Pietei de Certificate verzi).

Având în vedere că preţul certificatelor verzi se reflectă în preţul pentru consumatorul final, până în anul 2025 acesta poate oscila în intervalul 27 - 55 de euro(certificat. Valorile minime şi maxime sunt indexate anual de ANRE.

Conform legii, certificatele verzi au o durată determinată de valabilitate de 6 luni. Furnizorii şi producătorii care nu îndeplinesc cota anuală obligatorie sunt amendaţi de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachiziţionat.

„Până în luna august 2012, certificatele verzi nu erau reglementate concret în legislaţia contabilă, fapt pentru care contabilii puteau întâmpina dificultăţi în relaţia cu autorităţile fiscale atunci când se discuta de taxarea veniturilor generate de înregistrarea lor la producătorii de energie regenerabilă, dificultăţi care porneau de la interpretări diferite ale tratamentului contabil care se putea aplica cetificatelor verzi”, explică Ramona Sandu Accounting Manager în cadrul Accace.

Accace este unul dintre liderii pieţei serviciilor de outsourcing şi consultanţă din Europa Centrală şi de Est, oferind corporaţiilor servicii inovatoare şi adaptate nevoilor lor specifice în materie de finanţe şi contabilitate, consultanţă fiscală, salarizare şi dreptul muncii, înmatriculare şi înregistrare, recrutare şi training, precum şi implementarea MS Dynamics NAV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie