Abuzurile Chinei denunţate de un europarlamentar german

Europarlamentarul Alianţei Liberale Europene Klaus Buchner.
Europarlamentarul Alianţei Liberale Europene Klaus Buchner.

Europarlamentarul german Klaus Buchner a anunţat, săptămâna trecută, că a solicitat autorităţilor de la Beijing să elibereze patru aderenţi Falun Gong, care au fost închişi ilegal în luna martie.

Solicitarea europarlamentarului face referire la abuzurile grave comise de instanţa de judecată din oraşul Jiansanjiang, provincia Heilongjiang, într-un caz în care şi avocaţii au devenit victime ale autorităţilor chineze în timp ce apărau patru aderenţi Falun Gong.

Folosind contul său de Facebook, Klaus Buchner a redat mesajul transmis oficialilor din Beijing, precizând că a cerut ferm ca protecţia şi libertatea avocaţilor şi a celor patru practicanţi să fie asigurate.

”Practicanţii Falun Gong au fost persecutaţi şi reţinuţi din cauza credinţelor lor. Chiar avocaţii apărării au fost reţinuţi sau torturaţi. Libertatea de credinţă stipulată de constituţia Republicii Populare Chineze trebuie să fie acordată acestor oameni”, a notat Buchner.

De asemenea, europarlamentarul s-a referit în anunţul său şi la rezoluţia împotriva recoltării forţate de organe adoptată de Uniunea Europeană în decembrie 2013, prin care regimului chinez i se solicită ferm să înceteze recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong.

Falun Gong, sau Falun Dafa, este o practică înrădăcinată în cultura tradiţională chineză care include 5 exerciţii meditative, şi este bazată pe principiile morale adevăr, compasiune, toleranţă. Practica este îmbrăţişată de peste 100 de milioane de persoane din întreaga lume, însă în anul 1999, Partidul Comunist Chinez a început persecuţia brutală împotriva acesteia, provocând moartea a zeci de mii de persoane şi reţinerea ilegală în lagăre, închisori, sau centre de spălare a creierului, a sute de mii de practicanţi.

Împreună cu mesajul postat pe Facebook, Buchner a publicat fotografii cu practicanţii Falun Gong arestaţi şi cei opt avocaţi ai apărării, manifestându-şi sprijinul pentru respectarea drepturilor omului în China.

”Practicanţii Falun Gong sunt persecutaţi şi torturaţi pe baza credinţei lor şi chiar avocaţii lor sunt arestaţi temporar şi torturaţi”, a notat europarlamentarul.

Cei patru practicanţi se află încă în detenţie, după ce au fost chemaţi în instanţă între 17 şi 19 decembrie. Potrivit Minghui, un centru de monitorizare a persecuţiei împotriva Falun Gong din China, instanţa de judecată din oraşul Jiansanjiang, provincia Heilongjiang, plănuieşte să emită sentinţe ilegale pe numele practicanţilor în absenţa avocaţilor apărării.

Judecătorii, sub influenţa Partidului

În timp ce o parte din judecătorii care conduc instanţele chineze se află sub controlul strict al Partidului Comunist Chinez, procesele de judecată şi tratamentele la care sunt supuşi avocaţii apărării sunt ilegale şi abuzive, ajungându-se de multe ori ca aceştia să ajungă pe banca acuzaţilor, lângă persoanele pe care le apără.

Ilegalitatea în care se desfăşoară procesul de judecată din Heilongjiang a fost reiterată chiar de judecătorul care prezidează cazul, Wang Jingjun. Minghui notează că acesta a recunoscut că nu are niciun drept de decizie asupra hotărârii instanţei, şi că totul este decis de Biroul 610 – agenţie extralegală al cărui singur scop este implementarea persecuţiei Falun Gong.

În acest context, cei opt avocaţi care iau parte la proces s-au confruntat, în timpul întrunirilor din luna decembrie, cu o serie de încălcări ale legii din partea completului de judecată cât şi cu o reţinere abuzivă pe termen scurt.

„Nu există niciun mod pentru noi să continuăm apărarea. Încălcările legii de către instanţa de judecată sunt mult prea severe. Întregul proces este ilegal. Nu există niciun fel de justiţie”, a declarat avocatul Wang Yu.

Sarcina avocaţilor apărării a devenit foarte dificilă în timp ce instanţele de judecată chineze au comis un număr mare de ilegalităţi. Unul din exemplele menţionate de avocaţi în acest caz este o schimbare a documentelor cuprinse în dosarul de judecată, din care s-a exclus o dovadă importantă favorabilă acuzaţilor.

Mai mult, doi dintre avocaţi, Wang Quanzhang şi Liu Lianhe, au fost deţinuţi câteva ore chiar înainte de proces. În acest timp, judecătorul le-a revocat dreptul de a mai apărea în instanţă.

Într-un alt abuz al instanţei de judecată, ceilalţi şase avocaţi au fost retraşi oficial din proces de autorităţile chineze, care au încercat să introducă în locul acestora avocaţi din oficiu. Totodată, familiilor practicanţilor li s-a cerut să găsească avocaţi noi într-un termen de 15 zile, fiind ameninţaţi că, în caz contrar, vor urma să piardă dreptul de a mai fi reprezentanţi în instanţă.

Însă abuzurile comise de autorităţile chineze nu s-au oprit la aceste măsuri, ci i-au urmărit pe avocaţi şi în viaţa privată. Înaintea şedinţei de judecată de pe 18 decembrie, peste 30 de ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în haine civile i-au aşteptat pe aceştia în holul hotelului susţinând că le „protejează siguranţa”. După plecarea din hotel, avocaţii au fost urmăriţi de şapte maşini fără numere de înmatriculare.

Până acum, avocaţii şi practicanţii închişi au primit şi susţinerea oficială a Departamentului de Stat al Statelor Unite. „Asta pare să facă parte dintr-o serie de arestări şi reţineri abuzive ale avocaţilor de interes public, ale activiştilor de pe Internet, ale jurnaliştilor, ale liderilor religioşi şi ale altora care contestă paşnic politicile şi acţiunile oficialilor chinezi. Facem apel la autorităţile chineze să garanteze cetăţenilor chinezi protecţia şi libertăţile la care au dreptul sub angajamentele internaţionale de drepturile omului ale Chinei, inclusiv libertatea de expresie”.

Închişi ilegal într-un lagăr

Arestaţi în luna martie în mod ilegal, practicanţii Falun Gong, Wang Yanxin, Meng Fanli, Shi Mengwen şi Li Guifang, au fost duşi în centrele de detenţie locale ale regimului comunist.

După vizita efectuată la Centrul de Detenţie din Jiansanjiang, avocatul Wang Quanzhan a notat că tratamentul aplicat acestora este inuman.

„Am văzut că domnul Shi Mengwen purta un singur schimb de haine şi papuci. Ne-a declarat că Centrul de Detenţie Jiansanjing nu i-a permis să aibă haine de iarnă. Temperatură în Jiansanjiang ajunge până la minus 30 de grade Celsius. Asta este inuman. După protestele noastre, domnul Shi a primit în final o bluză. Altfel, ar fi îngheţat”, a notat Wang.

Dar înainte să fie dus în centrul de detenţie, Shi a fost reţinut timp de trei luni într-un centru de spălare a creierului din Qianlongshan, unde a fost ameninţat şi torturat. Centrele de spălare a creierului, care primesc în mod oficial numele de centre de reeducare, sunt închisori de stat în care autorităţile torturează o persoană încercând să o determine să renunţe la credinţa sa – aşa numitele ”transformări”.

Una din metodele de torturare folosite este metoda întinderii, în care gardienii leagă picioarele şi mâinile victimelor de două paturi în timp ce corpul persoanei rămâne suspendat în aer. Extremităţile persoanei amorţesc la scurt timp după procedeu. Minghui mai raportează că printre metodele folosite în centrul de detenţie sunt incluse bătăile, violurile, privarea de somn, arderea cu bricheta, bătăile cu răngi de fier, hrănirea forţată sau legarea de pat cu cătuşe a persoanelor reţinute abuziv.

Un raport detaliat al Minghui precizează că cel puţin 3.553 de practicanţi Falun Gong au murit în timpul persecuţiei din China. Partidul Comunist Chinez (PCC) menţine un control foarte strâns asupra detaliilor despre persecuţie, aşa că alte zeci de mii de decese rămân neconfirmate. Există totuşi rapoarte care confirmă că persecuţia s-a răspândit în aproape fiecare colţ al ţării, existând decese confirmate în fiecare provincie, regiune autonomă sau municipalitate a Chinei. Pe lângă cazurile în care practicanţii au fost omorâţi, sute de mii de practicanţi Falun Gong au fost forţaţi să muncească în lagăre de muncă sau au fost închişi sau arestaţi ilegal şi duşi în ”închisorile negre” ale Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe