Acţiune cetăţenească cere interzicerea explorării gazelor de şist - termen 30 aprilie

Jandarmi la Pungeşti, 3 decembrie 2013
Jandarmi la Pungeşti, 3 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Pe data de 22 aprilie 2014, la aproape o săptămână după înregistrarea acţiunilor privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în România prin metoda fracturării hidraulice, Curtea de Apel Bucureşti a afişat primul termen al ordonanţei preşedinţiale, pe 30 aprilie 2014 ora 13:00 (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000315284&id_inst=2

Acţiunea prin care solicită interzicerea exploatării prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul României a fost depusă de Simona Niculescu împreună cu avocatul Valentin Achimoiu, la Curtea de Apel Bucureşti pe data de 16 aprilie.

Cei doi mai cer desecretizarea acordurilor de concesiune ale statului român cu Compania Chevron, datorită problemelor de mediu care sunt asociate cu fracturarea hidraulică.

Acţiunea celor doi face parte dintr-o serie de procese cetăţeneşti, menite să oprească valul de dispreţ cu care Statul Român înţelege să-şi trateze cetăţenii.

"Vom abordă [...] şi subiecte precum defrişarea sălbatică a ţării noastre, falimentarea „Hidroelectrica”, interzicerea mineritului cu cianuri, retrocedările ilegale din Ardeal, înstrăinarea gliei strămoşeşti, sancţionarea efectivă a actelor de corupţie a guvernanţilor, toate, răni deschise pe trupul României" se arăta în comunicatul remis redacţiei.

"Acţiunea împotriva exploatării şi explorării gazelor de şist este prima acţiune "cetăţenească" în instanţă, pentru un subiect atât de 'controversat'. Pentru a permite magistraţilor să judece cu toate elementele disponibile, facem apel către toţi românii, particulari, angajaţi ai Statului ce ar deţine informaţii relevante să le producă în acest dosar".

Conform legilor în vigoare cei care doresc să devină parte în proces, trebuie să achite la primăria domiciliului lor o taxă de timbru de 20 de lei dacă vor să participe la acţiunea pe ordonanţă preşedinţială şi o taxă de timbru de 50 de lei dacă vor să participe la acţiunea pe fond contencios administrativ.

Mai multe informaţii despre caz proceduri şi seria de acţiuni cetăţeneşti pot fi obţinute scriind pe adresa actiuneador@gmail.com