ActiveWatch solicită Guvernului retragerea imediată a OUG de modificare a Legii audiovizualului

Ioana Statescu
06.12.2012

Agenţia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch cere Guvernului României retragerea imediată a Ordonanţei de modificare a Legii audiovizualului, indiferent de forma sa actuală şi supunerea acesteia unei dezbateri publice.

"ActiveWatch solicită Guvernului retragerea imediată a Ordonanţei votată săptămâna trecută, indiferent de forma sa actuală. De asemenea, cerem iniţierea unei dezbateri publice cu toţi actorii interesaţi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul audiovizual, ţinând cont de Directiva serviciilor media audiovizuale şi de interesul public", se arată într-un comunicat emis de ActiveWatch.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Monitorizare a Presei, documentul dezbătut în şedinţa de miercuri a Consiliului Naţional al Audiovizualului, diferit de cel votat în şedinţa de Guvern din 27 noiembrie, „amputează grav atribuţiile CNA”.

„OUG amputează grav atribuţiile CNA prin neutralizarea sancţiunilor administrate radiodifuzorilor. Modificarea legii creează o excepţie de la executarea unei penalitaţi prin modificarea art. 57 alineatul (1) litera d): '...obligaţia achitarii amenzii este suspendată de drept până la pronunţarea hotarârii judecătoreşti definitive şi irevocabile de soluţionare a contestaţiei'. O penalizare are efect şi are sens cât timp este administrată cât mai aproape de momentul comiterii faptei. Ori, dacă această modificare s-ar petrece, sancţiunile CNA riscă să fie amânate cu ani de zile faţă de momentul încălcării legii audiovizualului. În schimb, măsura suspendării achitării amenzii nu se aplică şi operatorilor de cablu. Aceştia riscă amenzi între 1 şi 3% din cifra de afaceri în cazul în care nu respectă noile condiţii tehnice prevăzute de OUG, amenda putând fi aplicată la numai cinci zile de la constatarea încălcării normelor tehnice”, atrag atenţia membrii ActiveWatch.

În plus, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale reclamă că Ordonanţa de Urgenţă introduce reglementări care pot afecta pluralismul de opinii şi care ”facilitează concentrarea proprietăţii şi deschid calea către formarea unor poziţii dominante pe piaţă", informează Revista 22.

"La articolul 44 este propusă o modificare a alineatului (2), litera d) prin care sunt redefinite serviciile de programe cu pondere semnificativă în formarea opiniei publice; din lista existentă în legea actuală '... serviciile de programe generaliste, de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate' prin modificarea propusă sunt eliminate serviciile de programe generaliste - care ar câştiga astfel posibilitatea de a se extinde nelimitat. Posturile generaliste sunt deja cele care au cota dominantă de audienţă, riscul ca acestea - şi sunt deja doar două - să ocupe vertiginos toată piaţa este uriaş", semnalează ActiveWatch.

Totodată, organizaţia mai atenţionează că textul Ordonanţei de Urgenţă obligă operatorii de cablu să ordoneze canalele difuzate în funcţie de ratingul acestora.

"Măsura respectivă dezavantajează consumatorii de media, eliminând orice criteriu editorial în favoarea celui de rating. Astfel, publicul va găsi o structură a ofertei de programe în care posturi generaliste vor fi amestecate cu cele de life-style, de ştiri, sport sau muzicale, într-o ordine dictată exclusiv de audienţa acestor canale", se mai menţionează în comunicat.

ActiveWatch a anunţat că respinge orice demers legislativ „adoptat fără consultare publică şi în dispreţul legii".

„Considerăm total nejustificată tentativa pripită a Guvernului de a modifica în plină campanie electorală o Lege organică prin Ordonanţă de Urgenţă. Chiar dacă unele aspecte abordate de proiectul guvernului justifică îmbunătăţirea cadrului legislativ, aceasta trebuie să se întâmple numai în urma consultării tuturor actorilor interesaţi şi ţinând cont, mai presus de orice, de interesul public”, spune ActiveWatch.

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au decis, în şedinţa de miercuri, să transmită o scrisoare Guvernului în care să îi recomande să consulte toate părţile care ar putea fi afectate de proiectul de OUG de modificare a Legii audiovizualului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor