Cinci membri CNA critică modificarea Legii audiovizualului

(JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.11.2012

Cinci membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au şi-au exprimat miercuri nemulţumirea faţă de modificarea Legii audiovizualului şi, de asemenea, au subliniat că afirmaţiile preşedintelui CNA Răsvan Popescu nu reflectă opinia întregului Consiliu.

Cei cinci membri CNA, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Mircea Valeriu Deacă, Valentin-Alexandru Jucan şi Gelu Trandafir, s-au delimitat de declaraţiile lui Răsvan Popescu.

Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a precizat într-o declaraţie de presă susţinută în pauza şedinţei CNA, că "Guvernul a modificat drastic Legea audiovizualului, care este o lege organică, printr-o ordonanţă de urgenţă care afectează grav domeniul reglementat", adăugând că este nemulţumit de faptul că CNA nu a fost consultat înainte de această modificarea.

Ioan Onisei a evidenţiat că printre modificări se prevede că decizia de sancţionare, odată atacată în contencios administrativ, îşi pierde efectul şi se aplică doar după o hotărâre definitivă a instanţei.

Alt membru CNA, Narcisa Iorga, susţine că ordonanţa de urgenţă a fost emisă "în sprijinul intereselor Antena Group" şi că "amputează atribuţiile unui Consiliu" iar Gelu Trandafir consideră că "ordonanţa modifică fundamental regulile jocului în plină campanie electorală".

"Suspendarea sancţiunilor aplicate de CNA aduce un minus bugetului de stat", a adăugat Narcisa Iorga.

Cristina Trepcea şi-a exprimat nemulţumirea că şedinţa CNA nu poate fi reluată din cauza conferinţei de presă ţinută de colegii săi. "Declaraţii pot face oricare dintre noi, oricând. Conferinţă de presă înseamnă politizare. Eu nu particip la aşa ceva", a explicat aceasta.

Ce prevede ordonanţa

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului, care, conform purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu vizează combaterea corupţiei şi a sistemelor subterane de achiziţionare a spaţiului media prin practici netransparente şi anticoncurenţiale.

Una din modificări prevede că preţurile oferite de intermediari, respectiv agenţiile de publicitate, clienţilor lor care doresc să cumpere spaţiu publicitar să fie confirmate obligatoriu în prealabil cu radiodifuzorii, iar obiectul achiziţionării menţionate să fie plătit direct de beneficiarul publicităţii către radiodifuzor.

O altă modificare adusă Legii audiovizualului se referă la introducerea în instanţa judecătorească a contestaţiilor privind deciziile de sancţionare emise de CNA care suspendă efectele acestor decizii.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a precizat, în aceeaşi zi, că ordonanţa de urgenţă include multe dintre propunerile CNA trimise Guvernului în urmă cu două săptămâni şi că există aspecte asupra cărora "se mai poate reflecta". "Se pot aduce eventual amendamente în momentul dezbaterii ordonanţei în Parlament, probabil în luna ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sancţiunilor CNA ce vor fi atacate în viitor în justiţie până la o sentinţă definitivă", a explicat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor