Adjunctul lui Nuland: România trebuie să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care vor să controleze statul

Hoyt Yee, adjunctul Victoriei Nuland
Hoyt Yee, adjunctul Victoriei Nuland (usembassy.gov)

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia Victoria Nuland a declarat marţi, în cadrul unui interviu pentru Mediafax, că ţările din Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, trebuie să fie capabile să reziste oligarhilor şi companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructura vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului.

Oficialul american s-a aflat, marţi, în ţara noastră în cadrul unei vizite în regiune. Acesta s-a întâlnit cu mai mulţi lideri politici, reprezentanţi ai societăţii civile şi cu membri ai Administraţiei Prezidenţiale, principalele teme de discuţii fiind relaţiile bilaterale, relaţiile economice, situaţia din Ucraina, precum şi statul de drept.

Întrebat dacă în discuţiile sale cu oficialii români a abordat chestiunea legii care permite primarilor să-şi delege responsabilităţile, diplomatul american a subliniat că a discutat despre legi individuale, însă a adăugat că Statele Unite şi România au căzut de acord în ceea ce priveşte importanţa unor „standarde înalte privind conduita oficialilor statului şi a principiului că nimeni nu este mai presus de lege, că legea se aplică tuturor în mod egal şi că este important pentru oficiali să dea un exemplu pentru restul societăţii”.

"Fie aici, fie în SUA, diplomaţii, oficialii trebuie să arate calea, să arate societăţii ce înseamnă să respecţi statul de drept, ce înseamnă să respecţi independenţa judiciară şi independenţa mass-media", a adăugat adjunctul Victoriei Nuland.

Referitor la afirmaţiile recente ale secretarul de stat John Kerry cu privire la oligarhii care cumpără politicieni şi instituţii media în Europa Centrală şi de Est, Hoyt Yee a declarat că ţările care nu au un stat de drept puternic şi nu au o justiţie independentă, sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în prezent în Ucraina.

„Secretarul de Stat Kerry vorbea de regiune, se referea la mai multe ţări din Europa, nu numai din Europa Centrală, ci şi din Balcani, ţări care au instituţii slabe, care au un stat de drept slab, care au instituţii juridice care nu sunt complet independente, care au instituţii media care nu sunt complet independente. Motivul pentru care secretarul a menţionat aceste instituţii este acela că Guvernul SUA consideră că ţările care nu au un stat de drept puternic, care nu au o justiţie independentă, instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care Rusia le desfăşoară în Ucraina”, a explicat Hoyt Yee.

Adjunctul Victoriei Nuland a afirmat că este important ca ţările din această regiune, inclusiv România, Bulgaria, alte state din această parte a Europei „să fie capabile să reziste oligarhilor, companiilor sau persoanelor bogate care pot folosi absenţa unor instituţii puternice fie pentru a cumpăra infrastructura vitală, sau instituţii media, sau politicieni pe care-i pot folosi pentru a influenţa, pentru a câştiga controlul asupra instituţiilor sau chiar a statului. Credem cu tărie că lucrând împreună, UE şi SUA, SUA şi România, putem să întărim instituţiile şi să prevenim acest tip de corupţie, de crimă organizată, acest tip de influenţă asupra statului democratic care duce la probleme de genul celor pe care le vedem în Ucraina".

Oficialul american a declarat că astfel de discuţii au loc cu toţi aliaţii SUA.

"Discutăm cu toţi aliaţii noştri. Credem că nu doar în această parte a Europei, ci în întreaga Europă trebuie să căutăm modalităţi de a întări abilitatea noastră de a lupta împotriva crimei organizate, a corupţiei astfel încât să avem instituţii mai puternice. Este important pentru NATO ca ţările membre să fie puternice, sănătoase, să aibă capacitatea de a acţiona împreună, fără a fi vulnerabile la acest tip de acţiuni pe care Rusia le întreprinde în Ucraina sau, în general, la corupţie şi crimă organizată", a adăugat acesta.