Alain Delon vine în România, la TIFF 2017. Actorul va primi „Premiul pentru întreaga carieră”

"Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze", vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului de film TIFF.
Alain Delon în „Laleaua neagră”
Alain Delon în „Laleaua neagră” (Getty Images)

Actorul francez Alain Delon, un simbol al cinematografiei europene, considerat unul dintre cei mai frumoşi bărbaţi din toate timpurile, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care anul acesta va avea loc între 2 şi 11 iunie.

''Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze'', cum mai este numit Alain Delon, a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume mari ale cinematografului seolului XX, precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toţi cineaştii iluştri alături de care a lucrat, Delon îl consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor.

Pentru contribuţia sa artistică excepţională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piaţa Unirii din Cluj va găzdui o proiecţie specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez şi în rol principal.

„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

Cu o carieră impresionantă şi peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul şi regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Şase decenii în care a strălucit pe marile ecrane în pelicule care au făcut istorie.

După rolul din ''Ghepardul'' (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la Premiile César pentru rolul principal din ''Mr. Klein'' (r. Joseph Losey), iar interpretarea din ''Notre Histoire'' (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat ''Ursul de Aur'' onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac, pentru contribuţia sa la arta cinematografică.

''Cercul roşu'' (Le cercle rouge, 1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracţiune, se va bucura de o proiecţie specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

''Alain Delon s-a născut la data de 8 noiembrie 1935 şi nimic din copilăria tulbure sau din adolescenţa plină de peripeţii a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani. Frumuseţea magnetică şi farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deşi i s-a oferit şansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-şi înceapă cariera în Franţa, unde se lansează în 1957 în 'Quand la femme s'en męle' (r. Yves Allégret). În 1958, în 'Christine', joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriţă ce avea să-i devină, ulterior, logodnică'', mai arată comunicatul TIFF.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinităţii şi a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci şi cultura pop. Are propria linie de accesorii şi parfumuri de lux.