Alegeri sub semnul întrebării. Un sfert de milion de buletine de vot rătăcite în Bucureşti

În jur de 250.000 de buletine de vot nu ies la socoteală în tabelul BEC cu rezultatele provizorii ale alegerilor locale din Bucureşti. Dintre acestea, 10.000 de buletine lipsă se înregistrează în sectorul 1, unde Clotilde Armand a pierdut peste noapte alegerile şi a cerut fără succes renumărarea voturilor.
Stampila de vot pentru alegeri
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)

Peste 250.000 de buletine de vot ies în minus faţă de cele care au fost declarate ca primite înainte de începerea procesului de votare la alegerile locale din Bucureşti, relatează gândul. Atfel, la cele 1.252 de secţii de votare din Bucureşti, localitate unde au ieşit la vot 390.000 de persoane, de multe ori una sau mai multe categorii de buletin de vot din cele 4 disponibile alegătorilor nu ies la socoteală în tabelul Excel publicat pe site-ul BEC, după ce peste 99% din voturi au fost centralizate.

Potrivit sursei citate, neconcordanţe apar la secţii de votare din toate sectoarele şi nu doar în cazul buletinelor de vot pentru primar de sector, ci şi pentru Primarul General, Consiliul Local sau Consiliul General al Capitalei.

Concret, în multe cazuri, numărul voturilor valabil exprimate, adunat cu cel al voturilor anulate şi cu cel al buletinelor de vot nefolosite nu corespunde cu numărul buletinelor de vot primite la secţiile respective de votare

În sectorul 1, unde alegerile pentru funcţia de primar sunt contestate de USB, după ce Clotilde Armand a pierdut alegerile cu câteva procente în faţa candidatului PSD Dan Tudorache, cel puţin la momentul numărării a 99% din voturi, diferenţa la buletinele de vot pentru primar este de 10.817 în minus, iar la o secţie au ieşit 37 de buletine de vot pentru primar în plus.

Cea mai mare discrepanţă din Bucureşti se înregistrează însă în sectorul 4, la o secţie de vot unde nu ies la socoteală, în total, aproape 23.000 de buletine de vot. În timp ce un membru al BEC a declarat pentru Gândul că ar putea fi vorba de erori la introducerea cifrelor în tabel, sunt câteva sute de secţii de votare din Bucureşti ale căror cifre privind buletinele de vot nu se potrivesc, în tabelul publicat de BEC.

Un alt exemplu şocant este în sectorul 2 unde la 7 secţii de votare au fost discrepanţele foarte mari, de ordinul sutelor sau miilor, între numărul de buletine de vot primite şi suma voturilor valabil exprimate, a celor nule şi a buletinelor de vot declarate nefolosite.

La două secţii de votare dintre cele 7 problematice, apare o situaţie interesantă: în timp ce PSD câştigă Consiliul Local la un vot distanţă de USB, USB câştigă Consiliul General al Capitalei la 2 voturi distanţă de PSD. Cele două secţii de votare sunt situate la 5 minute de mers cu maşina una de altă, în jur de 1,5 kilometri distanţă.

Potrivit unui membru al BEC, ar putea fi vorba de erori la introducerea cifrelor în tabel, însă, cu toate acestea, sunt câteva sute de secţii de votare din Bucureşti ale căror cifre privind buletinele de vot nu se potrivesc.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne