Cazul Clotilde Armand – de ce trebuie modificată legea electorală

Refuzul de care s-a lovit cererea USB de renumărare a voturilor în sectorul unde Clotilde Armand a pierdut în mod suspect primăria peste noapte arată că se impune modificarea legislaţiei pentru că astfel de inechităţi să nu mai poată avea loc, consideră APADOR-CH.
Clotilde Armand, Nicuşor Dan, conferinţă de presă 8 iunie 2016 la sediul USB
Clotilde Armand, Nicuşor Dan, conferinţă de presă 8 iunie 2016 la sediul USB (Epoch Times România)

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protestează faţă de refuzul Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1 Bucureşti de a da curs sesizării formulate de candidata USB la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, prin care s-a solicitat renumărarea voturilor în 18 secţii de votare din sectorul 1. Potrivit APADOR, Biroul Electoral S1 a procedat într-un mod "autosuficient şi străin principiilor democratice."

"În cazul de faţă, ţine de bunul-simţ comun că nu poate fi o întâmplare faptul că un candidat obţine mai puţine voturi în secţiile de votare în care nu a avut reprezentanţi decât în cele în care a avut reprezentanţi. Această anomalie statistică, ce stă la baza sesizării formulate de candidata Clotilde Armand, constituie un indiciu serios de neregularitate şi generează, în mod rezonabil suspiciuni cu privire la corectitudinea/exactitatea procesului de numărare a voturilor.", precizează organizaţia într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

APADOR-CH atrage atenţia că pentru o societate democratică, este esenţial ca oamenii să aibă încredere în corectitudinea procedurilor în care sunt implicaţi şi care le afectează viaţa.

Organizaţia reaminteşte că procesul electoral are o importantă deosebită pentru o societate democratică şi de aceea orice entitate publică implicată în acest proces - inclusiv birourile electorale - are obligaţia de a dispune toate măsurile necesare pentru înlăturarea oricăror suspiciuni ce s-ar putea crea, în mod rezonabil, cu privire la corectitudinea/regularitatea procesului electoral. Nu aşa a procedat Birul Electoral Sector 1 care, în loc să acţioneze pentru înlăturarea acestor suspiciuni a preferat soluţia comodă, de a "nu se complica” şi de a lăsa situaţia nelămurită, respingând sesizarea, subliniază APADOR-CH.

"APADOR-CH atrage atenţia că este nevoie de modificări legislative urgente în legislaţia electorală, care să nu mai permită sub nicio formă ca suspiciuni vădit întemeiate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral să fie ignorate de entităţile publice, cu consecinţa creării unui sentiment de neîncredere în corectitudinea alegerilor.

O lege electorală în acord cu principiile societăţii democratice nu trebuie să prevadă o procedură încâlcită, restrictivă şi excesiv de grăbită, care, din aceste motive, permite ca situaţii de o inechitate evidentă să poată fi ignorate de entităţile implicate in procesul electoral.", concluzionează ONG-ul.

Reamintim că duminică seară exit-poll-urile o dădeau câştigătoare la primăria sectorului 1 pe Clotilde Armand. Peste noapte situaţia s-a schimbat, rezultatele parţiale ale BEC de luni dimineaţă indicându-l câştigător al cursei pentru primărie pe Daniel Tudorache de la PSD.

Luni, Uniunea Salvaţi Bucureştiul a cerut renumărarea buletinelor de vot acuzând discrepanţe statistice între voturile din secţiile unde USB a avut observatori şi secţiile unde nu a avut.

"Toată ziua au lucrat colegii mei, azi, la o cerere de renumărare a voturilor din cinci-zece secţii de votare din Sectorul 1. Cred că la ora asta s-a depus — urma sa se depună. Am indicat nişte discrepanţe statistice. Sperăm că Biroul Electoral al Sectorului să admită şi să renumere în câteva secţii de votare. (...) În situaţia în care se descoperă că, sistematic, cifrele nu corespund cu buletinele, se va trece la o renumărare mai mare", a declarat Nicuşor Dan.

Cererea a fost însă respinsă cu unanimitate de voturi de Biroul Electoral de Sector. În consecinţă, USB se va adresa instanţei şi, în plus, va cere Autorităţii Electorale Permanente acces la procesele verbale şi la sacii cu buletinele de vot.

*Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înfiinţată în 1990, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului şi pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt în pericol sau sunt încălcate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne