Alegerile din România, în atenţia presei străine. Analiză News.ro

“Stânga măcinată de scandaluri” va câştiga, consideră Deutsche Welle, descriind PSD drept “partidul care s-a ridicat din cenuşa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceauşescu”, în timp ce Bloomberg titrează: “Românii votează şi se anunţă că vechea gardă va înlocui tehnocraţii.”
Secţie de vot.
Secţie de vot. (captură.)

Alegerile parlamentare din România au intrat, duminică, în centrul atenţiei presei internaţionale. În timp ce Reuters vorbeşte despre o posibilă victorie a PSD despre care reaminteşte că este perceput ca fiind permisiv în privinţa corupţiei endemice, Bloomberg titrează “Românii votează şi se anunţă că vechea gardă va înlocui tehnocraţii", scrie New.ro.

"Românii votează duminică în alegeri parlamentare în urma cărora puterea va fi încredinţată, probabil, din nou social-democraţilor (PSD), care pledează pentru o politică fiscală relaxată, dar care sunt percepuţi ca permisivi în privinţa corupţiei endemice”, scrie Reuters, reamintind că în timp ce PSD şi-a concentrat campania pe promisiunea de a suplimenta cheltuielile în domeniul social, pentru a creşte standardele de viaţă, România “rămâne una dintre cele mai sărace şi mai puţin modernizate” ţări din UE, la 10 ani de la aderare.

Agenţia mai precizează că formarea unui Guvern ar putea fi complicată după alegeri, dacă PSD nu obţine o majoritate clară sau dacă formaţiunile de centru şi de centru-dreapta pot construi o coaliţie competitivă şi opinează că multe vor depinde de rezultatul USR, care beneficiază de pe urma faptului că nu are probleme de imagine şi este asociat de observatori cu lupta anticorupţie.

La rândul său, agenţia franceză AFP scrie că PSD, susţinut de o bază electorală solidă în rândul populaţiei în vârstă şi din zonele rurale, este favorit, la finalul unei campanii marcate de promisiuni de creşteri de salarii şi de pensii şi notează că primul test pentru partidele politice privind respectarea regulilor va fi chiar formarea noului Guvern, în condiţiile în care o lege din 2001 îi interzice liderului PSD Liviu Dragnea să devină premier, pentru că a fost condamnat în instanţă.

“Stânga măcinată de scandaluri” va câştiga, potrivit sondajelor, alegerile din România, anunţă şi Deutsche Welle, descriind PSD drept “partidul care s-a ridicat din cenuşa Partidului Comunist al lui Nicolae Ceauşescu”.

Pe de altă parte, BLOOMBERG titrează: “Românii votează şi se anunţă că vechea gardă va înlocui tehnocraţii”. “O combatere fără precedent a corupţiei nu a reuşit să răstoarne scena politică din România (…). Pentru a atrage alegători, membrii partidelor afectate de scandaluri au impus reduceri de taxe şi creşterea salariilor bugetarilor, ceea ce a generat îngrijorări privind bugetul din partea băncii centrale”, scrie agenţia, precizând, însă, că “populismul nu a ajuns la extremele văzute în alte părţi din Europa”.

Mai rezervaţi, cei de la RFI apreciază că scrutinul ar putea fi mai incert decât se crede, pentru că “ţara ţine minte acuzaţiile de corupţie care îl vizează pe fostul premier Victor Ponta”. Aceasta cu atât mai mult cu cât “corupţia a fost tema centrală a unei campanii marcată încă de drama” incendiului de la Colectiv, care a dus la demisia Guvernului PSD în noiembrie 2015.

Articolul integral poate fi citit aici