Angajaţii organizaţiilor umanitare devin, tot mai des, ţinte ale atacurilor

Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite. (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)

Angajaţi ai organizaţiilor umanitare care încearcă să salveze victimele conflictelor devin din ce în ce mai des ţinta atacurilor, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit unor responsabili ONU, în zece ani, numărul celor ucişi în atacuri s-a triplat, ajungând la aproximativ 100 pe an. Ţările cu cel mai mare risc pentru angajaţii organizaţiilor umanitare sunt Afganistanul, Sudanul de Sud şi Siria. "Din Sudanul de Sud, unde miliţiile au ucis şase angajaţi ai unor organizaţii umanitare în august, dintre care trei într-o ambuscadă, până la Gaza, unde 11 angajaţi ONU şi-au pierdut viaţa în bombardarea unor adăposturi pentru refugiaţi palestinieni, pericolul persistă", scrie Agerpres.

Dacă în urmă cu 15 ani, principalul pericol pentru angajaţii organizaţiilor umanitare erau accidentele rutiere, în prezent pericolul îl reprezintă violenţele, a explicat Bob Kitchen, de la Comitetul Internaţional de Salvare.

Mai nou, vieţile angajaţilor organizaţiilor umanitare sunt puse în pericol şi de Ebola. În Africa de Vest, unde medicii şi asistentele luptă împotriva acestui flagel, au început deja să se raporteze cazuri de îmbolnăvire şi chiar decese ale personalului medical.

Omar Khan, singurul virusolog aflat în prima linie a bătăliei împotriva epidemiei a murit de Ebola luna trecută, iar pe 13 august un alt medic angajat în lupta contra Ebola în Sierra Leone, Modupeh Cole, a murit şi el. Un misionar catolic spaniol a decedatdupă ce a fost infestat, opt chinezi, membri ai personalului medical care tratau pacienţi cu Ebola, au fost puşi în carantină în Sierra Leone. Acestora li se adaugă alte 24 de asistente medicale puse sub carantină, în timp ce un doctor a contractat Ebola dar răspunde bine la tratament. Un doctor american şi o asistentă au fost infestaţi şi ei, aceştia fiind repatriaţi pentru tratament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură