Anonymous sparge situl premierului din Singapore şi îi lasă un mesaj (Video)

Logo-ul "Anonymous" este vazut pe o tabletă, 4 decembrie 2012 în Paris.
Logo-ul "Anonymous" este vazut pe o tabletă, 4 decembrie 2012 în Paris. (Lionel Bonaventure / AFP / Getty Images)

Site-ul oficial al premierului din Singapore, Lee Hsien Loong, a fost spart joi seara de persoane care pretind a fi membri ai grupului de hackeri Anonymous, scrie vineri BBC News. LA scurt timp după aceasta, este spart şi site-ul preşedintelui, Tony Tan.

Atacul vine la o zi după ce Lee Hsien Loong a declarat că va face eforturi să prindă membrii grupului. Premierul a făcut aceste comentarii după ce o persoană care pretinde a fi parte din grup, a postat online o înregistrare video în care a ameninţat că va sparge site-urile guvernamentale. Se pare că anonymous s-a ţinut de cuvânt şi la scurt timp site-ul guvernului a fost "compromis".

"Site-ul principal PMO încă funcţionează, iar noi lucrăm să restabilim pagina care a fost compromisă", a declarat Autoritatea de Dezvoltare Infocomm.

Hackerii au postat o imagine cu masca lui Guy Fawkes - simbolul grupului Anonymous - pe site-ul premierului cu cuvintele: "Este minunat să fii singaporian astăzi".

O "subpagină" de pe site-ul Istana, reşedinţa oficială a preşedintelui Tony Tan, a fost "compromis", au confirmat vineri oficialii de telecomunicaţii fără a da detalii ulterioare.

Deşi secţiunea a fost înlăturată de pe www.istana.gov.sg până în după-amiaza zile de vineri, pe social media au circulat capturi de webcarn arătând o imagine a unei femei bătrâne care ridica degetul mijlociu. Autenticitatea acesteia nu a putut fi verificată independent. Imaginea era însoţită de cuvintele "JIAK LIAO BEE!", un termen uşor ofensiv în Hokkien, un dialect din sudul Chinei, referindu-se la oamenii care sunt plătiţi pentru a nu face nimic.

Spre deosebire de hackingul site-ului premierului, nu a existat nici un indiciu privind implicarea grupării Anonymous în atacul de pe pagina Istana. "Atât Biroul Primului Ministru, cât şi principalele site-uri Istana, sunt încă în lucru şi vom restabili paginile compromise cât mai curând posibil", au declarat oficialii.

Motivul - adoptarea unor norme media controversate

Conform noilor norme prezentate de Autoritatea de Dezvoltare Media la începutul acestui an, site-urile "care raportează în mod regulat cu privire la aspecte referitoare la Singapore şi au rază de acţiune semnificativă în rândul cititorilor" au nevoie de licenţe individuale.

În videoclipul care a fost publicat luna trecută, gruparea a protestat împotriva noilor reguli ale guvernului pentru site-urile de ştiri. În ultima săptămână, Singapore a fost ţinta mai multor atacuri, în semn de protest faţă de acest cadru de acordare a licenţelor, care a intrat în vigoare de la 1 iunie.

La începutul acestei săptămâni, premierul Lee a declarat că guvernul său "va face toate eforturile pentru a încerca să-i găsească pe vinovaţi".

"Dacă putem să-l găsim (pe membru Anonymous care vorbeşte în videoclip), îl vom aduce în faţa justiţiei şi va fi sancţionat sever. Ai putea crede că eşti anonim, dar vom face acest efort suplimentar pentru a afla cine eşti", a subliniat premierul. Se pare că membrii grupării nu au luat prea bine această veste şi au reacţionat în scurt timp.

La începutul acestei luni, un hacker numit Mesia, care pretinde că face parte din Anonymous, a spart site-ul ziarului principal din Singapore, The Straits Times. El a lăsat un mesaj care spunea că raportul ziarului privind videoclipul postat de Anonymous este înşelător.

Potrivit rapoartelor, Mesia şi-a asumat, de asemenea, responsabilitatea pentru hackingul site-urilor web ale Consiliului oraşului Ang Mo Kio săptămâna trecută, filiala municipală a districtului prim-ministrului.

Colectivul de hackeri Anonymous a crescut numărul atacurilor cibernetice în Asia de Sud-Est, Guvernul din Filipine fiind una din ultimele sale ţinte, scria luni publicaţia Time. Guvernul filipinez condus de preşedintele Benigno Aquino, ales pe fondul unei corupţii aflate în creştere, se luptă în prezent cu numeroase acuzaţii de deturnare de fonduri publice.

De asemenea, peste 150 de site-uri din Australia au fost sparte recent în semn de protest pentru spionajul întreprins de această ţară împotriva Indoneziei, a raportat luni ABC News.

Cine este Anonymous

Anonymous este o reţea internaţională de activişti şi hackeri cu "o structură de comandă foarte lejeră şi descentralizată, care funcţionează mai degrabă pe idei, decât pe directive", precizează un site asociat cu gruparea.

Grupul a devenit cunoscut pentru o serie de atacuri cibernetice intens mediatizate împotriva site-urilor unor guverne, grupări religioase şi corporaţii.

Printre ţintele alese de Anonymous sunt incluse agenţiile guvernamentale din SUA, Israel, Tunisia, Uganda, şi altele, site-uri de pornografie infantilă, mass-media, companii de jocuri video, contractori militari, personal militar şi ofiţeri de poliţie, agenţii de protecţie a drepturilor de autor şi diverse corporaţii, cum ar fi Paypal, Mastercard, Visa, şi Sony.

Susţinătorii i-au numit pe membrii grupului "luptători pentru libertate" şi "Robin Hood digitali", în timp ce criticii îi consideră "terorişti cibernetici".

În 2012, Time a catalogat Anonymous drept una dintre cele "mai influente 100 de personalităţi din lume".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe