Asia scindată în privinţa frânării lansării rachetei nord-coreene

Oficiali nord-coreeni şi ziarişti străini părăsind rampa de lansare după o vizită organizată de guvern la Centrul Spaţial Tangachai, 8 aprilie 2012
Oficiali nord-coreeni şi ziarişti străini părăsind rampa de lansare după o vizită organizată de guvern la Centrul Spaţial Tangachai, 8 aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

A început numărătoarea inversă privind plasarea pe orbită de către Phenian a unui satelit ce ar putea fi de fapt testarea, sub acoperire, a unei rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea lovi Alaska. În aşteptarea lansării prevăzută în aprilie, puterile asiatice nu se pun de acord să facă presiuni asupra regimului stalinist nord-coreean. În timp ce Japonia şi Coreea de Sud consideră că această lansare încalcă rezoluţia 1874 a ONU şi propun adoptarea de noi sancţiuni, China continuă să apere Phenianul subliniind că trebuie epuizată calea diplomatică, notează marţi ziarul ABC.

Diferenţele au început să apară clar, la sfârşitul săptămânii trecute, la summitul trilateral al respectivilor miniştri de externe desfăşurat în oraşul chinez Ningbo, în apropiere de Shanghai. 'Am fost capabili să ne aliniem poziţiile dar, sincer vorbind, nu aş putea spune că cele trei ţări împărtăşesc complet aceeaşi versiune', a declarat şeful diplomaţiei nipone, Koichiro Gemba, după întâlnirea cu omologii lui sud-coreean, Kim Sung-hwan, şi chinez, Yang Jiechi.

Pe de altă parte, el a admis că 'partea chineză se află în impas din cauza ultimelor evenimente', dar a cerut tuturor părţilor implicate să menţină calmul şi responsabilitatea, 'pentru că astfel de lucruri trebuie să fie rezolvate paşnic şi diplomatic'. Sud-coreeanul Kim Sung-hwan a făcut apel la tradiţionala alianţă dintre China şi Coreea de Nord, pentru a media în această lansare iar, în cazul în care ar avea loc, să susţină noile sancţiuni internaţionale împotriva Phenianului.

În timp ce Japonia şi Coreea de Sud desfăşoară baterii de rachete antiaeriene pentru a intercepta racheta în caz că ar devia de la traiectorie şi ar presupune o ameninţare, regimul nord-coreean pune la punct ultimele pregătire pentru a sărbători o sută de ani de la naşterea 'părintelui patriei', Kim Ir Sen, care va fi marcată duminică 15 aprilie cu o spectaculoasă paradă militară la Phenian. Plasarea pe orbită a satelitului Kwangmyongsong 3 este programată între 12 şi 16 aprilie în cadrul festivităţilor de omagiere a centenarului. Problema este că experţii se tem că racheta Unha 3 care propulsează respectivul satelit ar putea fi o testare, sub acoperire, a unei rachete cu rază lungă de acţiune, prevăzută cu focos nuclear pentru a ataca ţărmul Alaskăi, la 5.000 kilometri distanţă, în estul Statelor Unite.

Într-un neobişnuit avânt de propagandă, ermeticului regim nord-coreean a invitat un grup restrâns de reporteri internaţionali să intre în ţară pentru a vizita rampa de lansare de la Tongchang-ri, instalată în provincia Phyongan de nord, la doar 50 de kilometri de frontiera chineză de la Sinuiju. Aşa cum prezintă fotografiile agenţiilor internaţionale, cele trei părţi ale rachete Unha 3, cu o greutate de 91 de tone, sunt gata să-şi umple rezervoarele cu combustibil.

'Deşi pretextul este punerea pe orbită a unui satelit spaţial pentru a sărbători centenarul naşterii lui Kim Ir Sen, fondatorul Coreii de Nord, este vorbă de fapt de o etalare a forţei nepotului său şi noul lider al ţării, Kim Jong-Un, deoarece puterea lui nu este încă consolidată la câteva luni de la moartea tatălui său Kim Jong-il', declarase profesorul Shin Chang-hoon, expert la Institutul Asan de Studii Politice, la recentul Summit pentru securitate nucleară de la Seul.

În opinia lui, 'nu are importanţă dacă este vorba de instalarea unui satelit sau de lansarea unei rachete, având în vedere că rezoluţia 1874 a ONU interzice astfel de activităţi'. Din 1998 până în 2009, Coreea de Nord a realizat trei lansări de rachete balistice cu rază lungă şi două teste nucleare, menţinând confruntarea cu comunitatea internaţională privind dezarmarea sa atomică, în schimbul ajutoarelor umanitare şi al petrolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe