Atmosferă incendiară la ONU. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de doborârea avionului

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin (DON EMMERT / AFP / Getty Images)

Tragedia din estul Ucrainei, care a luat viaţa a 298 de oameni, s-a aflat în centrul discuţiilor Consiliului de Securitate ONU desfăşurate vineri 18 iulie. Marea majoritate a membrilor Consiliului de Securitate a cerut ca accidentul să fie investigat de o comisie internaţională, formată din reprezentanţi ai statelor din care provin victimele accidentului aviatic.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat că avionul Boeing 777 al Companiei Malaysia Airlines prăbuşit în Ucraina a fost doborât şi a condamnat acţiunea cerând desfăşurarea unei anchete independente.

"Secretarul general al ONU condamnă hotărât distrugerea, la 17 iulie, a unui avion al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, acţiune care a dus la moartea a aproape 300 de oameni, inclusiv 85 de copii", se spune în comunicatul difuzat de serviciul de presă al ONU.

Ban Ki-moon îndeamnă la "o anchetare totală şi deschisă a incidentului internaţional şi propune sprijinul ONU pentru desfăşurarea unei asemenea anchete".

"Trebuie stabilită răspunderea pentru acest incident: oricine se va dovedi vinovat, trebuie să fie tras la răspundere", a mai spus secretarul general al ONU, cerând ca părţile implicate în conflictul din Ucraina "să ofere imediat acces liber" la locul prăbuşirii, pentru clarificarea circumstanţelor catastrofei aviatice.

Ambasadorii Ucrainei şi cel al Rusiei se acuză reciproc

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin, a dat vina pe autorităţile ucrainene, acuzând aviaţia ucraineană de rea intenţie atunci când a permis aeronavei să se deplaseze peste zona de conflict, declarând că Ucraina ar fi trebuit să închidă spaţiul aerian din estul ţării cu mult timp înainte.

"Trebuie investigate pe lângă cauzele incidentului şi acţiunile aviaţiei ucrainene, care au permis avionului să meargă pe un coridor deasupra unei zone de conflict. Ceea ce vor să facă este să arunce vina pe ruşi", a declarat Vitali Ciurkin.

La rândul lui, ambasadorul Ucrainei a acuzat Rusia de masarea trupelor în jurul Ucrainei atât în regiunile apropiate estului Ucrainei, cât şi în Transnistria şi Crimeea.

"Am prezentat dovezi că liderii separatiştilor au folosit şi au intrat în posesia rachetelor capabile să doboare astfel de avioane. Aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă Federaţia Rusă nu ar fi susţinut separatiştii şi miliţia înarmată din regiune. Liderii autodeclaratelor republici din est sunt de origine rusă".

SUA, Marea Britanie şi Lituania au învinuit Federaţia Rusă şi rebelii din estul Ucrainei

Reprezentantul Marii Britanii la ONU, Sir Mark Lyall Grant a declarat „Consiliul trebuie să adopte o poziţie hotărâtă, mai ales în lumina evenimentelor de joi”, adăugând că promite tuturor că nu se vor opri până când nu se va afla adevărul.

"Trebuie să fie o comisie de investigaţie la scară internaţională. Toţi cei care sunt implicaţi în conflict - ucraineni, rebeli ruşi trebuie să facă un armistiţiu pentru a permite comisiei să activeze pe teritoriu. Probele trebuie să rămână neatinse. Rusia trebuie să contribuie. Noi am arătat de mai multe ori acestui Consiliu faptul că ruşii susţin rebelii. Ruşii au mărit numărul forţelor militare în est şi au transmis armament rebelilor (...) Războiul poate fi terminat. Războiul trebuie să fie terminat. Rusia trebuie să termine războiul”, a afirmat Sir Mark Lyall Grant.

"Ruşii au permis chiar rebelilor din Doneţk să deschidă un birou de recrutare a voluntarilor în Moscova”, a declarat reprezentantul SUA, Samantha Power.

Reprezentantul Australiei a cerut Rusiei să înceteze provocările şi orice susţinere a rebelilor, declarând că trebuie să fie o investigaţie imparţială la nivel internaţional. "Trebuie păstrat intact locul accidentului. Aceasta este deja a 19-a oară când Consiliul s-a reunit pe această situaţie. De fiecare dată separatiştii au ignorat orice decizie a Consiliului de Securitate. Rusia trebuie să înceteze provocările şi orice susţinere pentru rebeli”.

Nigeria a declarat, prin reprezentantul ei "ce s-a întâmplat joi a arătat ca un sfârşit apocaliptic al lumii. Sânge şi foc (...) Asta am văzut eu ieri".

Între timp, Barack Obama, a declarat că preşedintele Rusiei dispune de influenţa necesară pentru a opri acţiunile insurgenţilor din estul ţării, dar evită să facă acest lucru. Senatorii americani au anunţat că iau în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei.

La Moscova, cetăţeni ruşi au depus flori la ambasada Olandei şi au lăsat mesaje în care au scris că le este ruşine de ţara şi preşedintele lor.