Sancţiunile aplicate Rusiei sunt nesemnificative, afirmă analiştii

Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

În timp ce forţele pro-Rusia şi armata ucraineană se apropie de o confruntare finală în regiunile din estul Ucrainei, Statele Unite au aplicat Rusiei cel mai dur pachet de sancţiuni până în prezent, încercând să demonstreze că sunt hotărâte să ia măsuri fără să scufunde economia rusă, pe cea americană sau pe cea mondială.

Chiar dacă tensiunile şi riscurile provocate de noile sancţiuni au determinat o scădere a acţiunilor şi obligaţiunilor din Rusia cu 2,3%, mulţi analişti susţin că sancţiunile sunt nesemnificative şi lipsite de conţinut.

Cele mai cunoscute nume adăugate pe noua listă de sancţiuni reprezintă patru din cele mai mari bănci şi companii energetice ale Rusiei: Novatek, cel mai mare producător independent de gaz al Rusiei; gigantul de petrol şi gaz al statului, Rosneft, condus de grupul siloviki; banca de dezvoltare a statului, Vneşekonombank VEB ; şi Gazprombank, cea de-a treia bancă a Rusiei în funcţie de valoare a activelor.

Comparativ cu celelalte opt companii din domeniul apărării adăugate pe lista de sancţiuni, măsurile adoptate împotriva celor patru companii sunt uşoare: acestea nu vor fi capabile să se împrumute în dolari cu o perioadă de maturitate mai mare de 90 de zile, dar pot continua să colaboreze cu persoane şi companii din SUA.

Dacă Statele Unite voiau cu adevărat să lovească afacerile ruse, ar fi putut să aleagă una dintre principalele bănci comerciale ale Rusiei – VTB şi Sberbank – care au ambele activităţi semnificative în afara graniţelor, sau să interzică în mod specific companiilor americane să coopereze cu Rosneft sau Novatek.

Secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, a comunicat că sancţiunile sunt menite să ”mărească presiunea aplicată guvernului rus pentru a-l determina să înceteze acţiunile destabilizatoare în Ucraina în timp ce reduce costurile reflectate în economia globală”.

Acţiunile ruse au fost afectate joi, dar sunt în continuare cu 15% mai mari decât în timpul crizei profunde din luna martie. Indexul MICEX în ruble a scăzut cu 2,3%, în timp ce indexul de comerţ în dolari RTS a scăzut cu 3,8%.

Acţiunile companiei Rosneft au scăzut cu 4,3% pe parcursul zilei, în timp ce analiştii susţin că operaţiunile comerciale cu petrol au rămas neatinse, iar banca americană Morgan Stanley va continua cu vânzarea departamentului de comerţ cu petrol către compania rusă.

După ce a înregistrat o scădere de 9% în timpul zilei, Novatek s-a stabilizat la un procent cu 5,5% mai mic decât cota comerţului anterioară sancţiunilor.

Într-un comunicat remis joi, Novatek a anunţat că nici una dintre operaţiunile, activităţile de afaceri sau planurile sale – inclusiv proiectul de gaz natural lichefiat din peninsula Yamal – nu vor fi încetinite. ”Printre deţinătorii de acţiuni ai Novatek există cetăţeni americani, bănci şi fonduri de investiţii americane majore”, se precizează în comunicat.

Directorul Rosneft, Igor Sechin, a arătat o opoziţie fermă împotriva sancţiunilor, pe care le-a descris drept ”nefondate, subiective şi ilegale".

”Această decizie va aduce daune deţinătorilor de acţiuni [la Rosneft] americani şi băncilor americane care cooperează pe contracte de împrumuturi”, a anunţat, joi, Sechin.

Pe termen scurt, este improbabil ca măsurile să cauzeze vreun impact dramatic asupra economiei ruse, afirmă analiştii. O sursă din domeniul bancar a prezis că sancţiunile vor transforma presupusa creştere economică într-o recesiune medie în a doua jumătate a anului. Iar Macro Advisory a menţinut previziunea creşterii PIB-ului rus la 0,8 pe acest an, la fel ca înaintea sancţiunilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de Reuters, companiile sancţionate au împrumuturi totale de 32 de miliarde de dolari în care sunt implicate şi companii americane pe cale să se maturizeze în următorii ani. Dacă tensiunile nu se vor calma, companiile se vor chinui să refinanţeze datoriile pe pieţele internaţionale.

Chiar mai grav, sancţiunile vor susţine şi vor aprofunda incertitudinile care i-au ţinut pe investitori departe de piaţa rusă odată cu anexarea peninsulei Crimeea în luna martie.

În această privinţă, totul depinde de cursul evenimentelor din săptămânile viitoare. Sub o presiune semnificativă din partea Statelor Unite, Uniunea Europeană a convenit să continue sancţiunile, chiar dacă numele specifice care vor fi adăugate pe listă nu vor fi stabilite până la sfârşitul lunii iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie