Augustin Lazăr, vârf de lance: A lansat o nouă ofensivă împotriva OUG care mutilează Codurile penale

Procurorul general al României se comportă ca un adevărat vârf de lance în "războiul" contra infamei ordonanţe de urgenţă care modifică, în favoarea infractorilor, cele două Coduri penale.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ să dispună o serie de măsuri vizând ordonanţa de urgenţă care mutilează Codurilor penale, reiese dintr-un comunicat remis vineri seară de Ministerul Public. Mai exact, înaltul magistrat a cerut:

1. să se dispună suspendarea OUG 13 până la soluţionarea definitivă a prezentei cauze, sens în care a solicitat şi stabilirea în regim de urgenţă a unui termen de judecată pentru soluţionarea cererii de suspendare, având în vedere data intrării în vigoare - 9 februarie.

2. să se dispună anularea OUG 13.

3. să se dispună sesizarea Curţii Constituţionale întrucât dispoziţiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstituţionale.

Motivele - evitarea dezastrului

"În motivarea acţiunii s-a învederat faptul că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât actul administrativ normativ are ca efect perturbarea gravă a întregii activităţi a Ministerului Public şi obstrucţionează bunul mers al actului de justiţie, în condiţiile în care persoane care au săvârşit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală.

Totodată, adoptarea acestei ordonanţe împiedică realizarea rolului constituţional al Ministerului Public, de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Ordonanţa este criticabilă pentru neconstituţionalitate. Prejudiciul este iminent şi se produce la data de 9 februarie 2017. Odată produse la data menţionată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanţă de urgenţă se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituţională.

Prin intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017, este afectată, atât la nivel intern cât şi extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupţiei la toate nivelurile autorităţilor şi instituţiilor statului.

În acest context, deşi s-a invocat necesitatea asigurării conformităţii dispoziţiilor Codului penal şi ale Codului de procedură penală cu unele decizii ale Curţii Constituţionale, multe dintre modificările aduse prin acest act normativ analizat depăşesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curţii Constituţionale.

S-a subliniat, totodată, că efectele imediate ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017 sunt vătămătoare în drepturile şi interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice, deoarece Guvernul prin adoptarea acestui act administrativ cu caracter normativ a lăsat loc arbitrariului în sfera actelor de dispoziţie ale organelor administrative.

Astfel, toate actele care vizează relaţiile sociale ocrotite legal privind afirmarea, recunoaşterea unui drept sau interes vor fi supuse unor decizii administrative controversate, conducând la lipsa unei disciplinări a aparatului administrativ cu consecinţe în planul inechităţilor sociale."