Un europarlamentar PSD rupe rândurile: Tăcerea devine vinovată. OUG care mutilează Codurile trebuie retrasă

La scurt timp după ce primarul PSD al Iaşului a solicitat abrogarea ordonanţei care mutilează Codurile, un alt nume greu din partid militează pentru aceeaşi soluţie. Este vorba despre europarlamentarul Sorin Moisă.
Andrei Pricopie
03.02.2017

alte articole

Sorin Moisă - Europarlamentar (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.02.2017

Cererea protestatarilor de a fi retrasă ordonanţa care mutilează Codurile penale în favoarea infractorilor este nu numai legitimă, ci este cea mai înţeleaptă cale de ieşire din criza în care ne găsim, a declarat vineri, pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul PSD Sorin Moisă.

"Vine un moment când tăcerea devine vinovată. Speram să pot amâna un mesaj pe această tema până pe 15 februarie, când Parlamentul European va vota tratatul comercial UE-Canada, ‘copilul’ pe care l-am crescut în Grupul S&D şi probabil, din păcate, singurul proiect strategic major în relaţiile transatlantice pentru o bună bucată de vreme. Dar e clar că am ajuns într-un moment de tensiune insuportabilă, şi mă voi exprima, indiferent de consecinţe", a declarat pesedistul.

Europarlamentarul şi-a exprimat susţinerea pentru cererea protestatarilor de a fi retrasă Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

"Este nu numai o cerere legitimă, dar cred că este şi cea mai înţeleaptă cale de ieşire din criza în care ne găsim, de a reclădi o minimă încredere, atât de necesară la început de guvernare, precum şi de a găsi în cele din urmă un compromis, în măsura în care sunt lucruri importante de rezolvat. Locul unei astfel de dezbateri, privind reguli esenţiale ale societăţii, este în Parlamentului României, ales democratic, cu implicarea calmă şi răbdătoare a tuturor actorilor care doresc să participe la dezbatere", a subliniat Sorin Moisă.

Potrivit europarlamentarului, într-o democraţie normală, a avea puterea legală de a face un lucru nu înseamnă că acel lucru este musai bun sau pe deplin legitim. Majorităţile se câştigă o dată la patru ani, dar comunicarea cu societatea, căutarea consensului şi legitimităţii, mai ales în chestiuni esenţiale, sunt permanente.

"Gesturile bruşte provoacă angoasă, îndoială şi respingere, erodează încrederea minimală necesară funcţionării unei societăţi. Din păcate suntem într-o criză care devine tot mai profundă cu fiecare zi ce trece din cele zece, şi riscăm în curând să trecem de un punct în care interese fundamentale ale României vor fi afectate. Tot din păcate, România nu are mediatori în care toată lumea să aibă încredere, sau care să mai îndrăznească să se pronunţe dată fiind acutizarea conflictului. Tot din păcate, suntem pătimaşi şi tindem prea puţin să ascultăm cu adevărat şi partea cealaltă.

Tot din păcate, uneori lăsăm cauze absolut legitime să ascundă interese personale sau politice partizane, şi ne lăsăm purtaţi de valul emoţional al unor false polarităţi: unii văd peste tot ‘tâlhari’, alţii ‘securişti’. N-avem nevoie nici de unii, nici de ceilalţi la manetele Justiţiei, şi cred/sper că această paradigmă sufocantă nu există. În trecut, în numele justiţiei, am susţinut oameni despre care acum descoperim că au făcut sau tolerat multă injustiţie", a precizat Sorin Moisă.

Dacă Ordonanţă 13 este retrasă, europarlamentarul se oferă să găsească "în lumea largă şi civilizată" câţiva penalişti cu reputaţie impecabilă, profesori la mari universităţi, care să fie mediatori şi garanţi morali şi intelectuali în dezbaterea ce va urma în Parlamentul României.

"Nu pentru că străinii sunt mai buni, ci pentru că noi între noi nu avem încredere, şi de multe ori nu acceptăm nici măcar fărâmele de adevăr ale părţii celeilalte. Avem, de altfel, jurişti consacraţi în societatea civilă din România care reuşesc să se ridice deasupra partizanatului şi ar putea la fel de bine face parte din acest exerciţiu de mediere. Sper, deci, să auzim în curând vestea bună a retragerii Ordonanţei şi transformării ei într-o lege care să fie dezbătută atât cât va fi nevoie, până când un consens naţional va fi găsit în Parlamentul României", a adăugat Sorin Moisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor