Averea lui Fenechiu, greu de atins. Prejudiciul în dosarul Transformatorul încă nerecuperat

Statul nu a reuşit să recupereze un leu din prejudiciul cauzat de fostul ministru Fenechiu şi complicii săi în dosarul Transformatorul.
Loredana Diacu
11.05.2016

alte articole

Relu Fenechiu, PNL
Relu Fenechiu, PNL (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.05.2016

La mai bine de doi ani de la pronunţarea sentinţei definitive în celebrul dosar ”Transformatorul”, statul nu a reuşit să recupereze prejudiciul de aproape 5,7 milioane de lei de la fostul ministru liberal Relu Fenechiu şi colegii săi de dosar, condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu pentru prejudicierea Electrica Moldova, relatează romaniacurata.ro.

Deşi statul ar fi avut de unde lua, căci Relu Fenechiu deţine, potrivit declaraţiei de avere şase terenuri intravilane în Iaşi, Dărmăneşti, Abrud şi Roşia Montană un apartament, trei case de locuit şi două de vacanţă, plus trei maşini, un BMW, un Mercedes şi un Hyundai, o colecţie de bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro şi dividende de aproape 1 milion de lei, prejudiciul din dosar n-a fost recuperat pe motiv că fostul ministru şi ceilalţi condamnaţi au deschis mai multe procese şi contestaţii.

Între timp, Electrica Moldova, căreia Relu Fenechiu i-a vândut pe bani grei transformatoare luate de la fier vechi pe post de noi, a intrat în insolvenţă iar sarcina recuperării prejudiciului a căzut pe umerii lichidatorului judiciar, compania Sierra Quadrant.

Lichidatorul a angajat două birouri de executori judecătoreşti ca să îi execute silit pe condamnaţii din dosarul ”Transformatorul”, însă, surpriză, aceştia nu au putut confisca nici măcar BMW-ul fostului ministru întrucât “nu a fost identificat în trafic de lucrătorii Poliţiei Rutiere”.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că Relu Fenechiu, rămas în "istorie" drept cel ce a vrut să dea CFR Marfă lui Gruia Stoica, personaj cu dosare penale pe rol, a fost condamnat în iulie 2013 la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul Transformatorul. Aceeaşi pedeapsă au primit şi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

În perioada 2002 şi 2005, fraţii Fenechiu au cumpărat transformatoare vechi pe care le-au vândut ulterior ca noi către Electrica Moldova (SISSE). 99% din transformatoarele cumpărate de stat au rămas în stocul Electrica Moldova fără a fi folosite. Transformatoarele au fost cumpărate de la liderul romilor din Iaşi, Dragoş Stănescu şi conform angajaţilor acestuia, toate transformatoarele pe care ulterior Relu Fenechiu le-a vândut directorilor SISE la preţ de noi erau "de la fier vechi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor