Avioanele ruse au forţat un distrugător american să se îndepărteze de apele teritoriale ale Rusiei din Marea Neagră

Avion de luptă rusesc Su-24.
Avion de luptă rusesc Su-24. (Captură Foto)

Conform mai multor publicaţii ruseşti, avioanele de luptă Su-24 ale Marinei ruse au “forţat” un distrugător american să se îndrepte spre apele neutre după ce staţiile de monitorizare ruseşti din Marea Neagră au indicat că nava americană se îndrepta către apele teritoriale ale Rusiei.

Distrugătorul american USS Ross se îndrepta direct către apele teritoriale ruseşti după ce a părăsit portul Constanţa în momentul interceptării sale de către avioanele ruseşti, conform rapoartelor media.

După întâlnirea cu avioanele de luptă Su-24, distrugătorul şi-a schimbat direcţia şi s-a îndreptat spre apele neutre, conform agenţiei de ştiri RT, sugerând că nu ar fi avut loc o încălcare a apelor teritoriale ruseşti de către nava americană.

“Se pare că americanii nu au uitat incidentul din aprilie 2014 când un avion rusesc Su-25 a blocat toate echipamentele noului distrugător american USS Donald Cook, dotat cu elemente ale sistemelor antirachetă”, a declarat o sursă anonimă pentru Sputnik News.

“Echipajul acestei nave a acţionat în mod provocator şi agresiv, declanşând alarma în rândul operatorilor de la staţiile de monitorizare şi navelor din cadrul Flotei de Marea Neagră care efectuează misiuni în zonă. Lansarea avioanelor de atac de tip Su-24 a demonstrat hotărârea fermă de a opri încălcările frontierelor şi de a apăra interesul ţării”, a mai declarat sursa respectivă, arată Ziarul Financiar.

Pentagonul a declarat că distrugătorul USS Ross s-a aflat tot timpul în apele internaţionale, desfăşurând operaţiuni de rutină şi respectând legea internaţională.

Incidentul este cel mai recent exemplu al întâlnirilor dintre armatele rusă şi occidentală, în condiţiile tensiunilor continue generate de criza ucraineană şi anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, unde se află flota rusească din Marea Neagră.

La începutul acestei luni, atât Marea Britanie cât şi Suedia au declarat că au interceptat bombardiere ruseşti în apropierea teritoriilor lor.

Statele Unite au declarat în luna aprilie că va trimite o plângere Kremlinului în legătură cu interceptarea “stângace” şi nesigură a unui avion de recunoaştere american de către un avion de luptă rusesc în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Baltice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe