Avocatul chinez întemniţat Gao Zhisheng este premiat

Asociaţia Avocaţilor Chinezi pentru Drepturile Omului i-a oferit lui Gao Zhisheng "Premiul celor mai buni avocaţi apărători ai drepturilor omului." Premiul a fost acceptat de către soţia lui Gao, Geng He.
Asociaţia Avocaţilor Chinezi pentru Drepturile Omului i-a oferit lui Gao Zhisheng "Premiul celor mai buni avocaţi apărători ai drepturilor omului." Premiul a fost acceptat de către soţia lui Gao, Geng He. (Epoch Times)

Renumitului avocat pentru drepturile omului Gao Zhisheng i-a fost conferit "Premiul Celor Mai Buni Zece Avocaţi Apărători ai Drepturilor Omului" de către Asociaţia Avocaţilor Chinezi pentru Drepturile Omului (CHRLA) pe 24 iulie. Întrucât Gao rămâne în continuare întemniţat în China, soţia sa Geng He a acceptat premiul pentru Gao, pe Dealul Capitoliului.

"Sunt încântată să văd că, în ciuda represiunii şi persecuţiei brutale a avocaţilor ce susţin dreptatea în China, tot mai mulţi avocaţi curajoşi şi responsabili au început să se manifeste în China. Ei sunt speranţa şi coloana vertebrală a naţiunii. Doresc ca mai mulţi oameni să fie inspiraţi să facă un pas înainte pentru a contribui la domnia legii şi a drepturilor umane în China," a spus Geng în discursul său.

În 2005, Gao Zhisheng, cândva avocat pentru drepturile omului din Beijing, a adresat scrisori liderilor de nivel înalt din China şi le-a cerut să oprească persecutarea practicanţilor Falun Gong - o disciplină spirituală care se asimilează principiilor adevărului, compasiunii şi toleranţei. Gao a fost arestat şi întemniţat la scurt timp după aceea. Soţia sa împreună cu cei doi copii au izbutit să fugă în Statele Unite, în ciuda unei ample monitorizări.

În timpul primilor cinci ani ai detenţiei lui Gao, membrilor familiei sale li s-a interzis să afle localizarea lui Gao. Însă, la 24 martie anul acesta, fratelui lui Gao i s-a spus că avocatul se afla într-o închisoare din districtul Xayar, în regiunea uighură Xinjiang.

"De la 24 martie până astăzi, 24 iulie, în toate cele patru luni, am sunat la închisoare de mii de ori, însă nu au răspuns. Nu avem niciun fel de informaţie despre Gao Zhisheng. Tare mult ne îngrijorează. De ce ni se interzice dreptul de a-l vizita în calitate de membri de familie?" a întrebat Geng.

Geng a dezvăluit că şi-a ţinut fiul în ignoranţă privind situaţia tatălui său, "De fiecare dată când se termină anul şcolar, încep să mă tem că fiul meu îmi va cere să ne întoarcem în China ca să îşi vadă tatăl. Această rugăminte este ceea ce mă îngrijorează cel mai tare," a spus Geng. "Gao Zhisheng are nevoie de libertate! Copilul meu şi cu mine nu ne vom bucura de libertate până în ziua când Gao Zhisheng se va bucura de libertate."

Alţi nouă avocaţi chinezi au câştigat "Premiul Celor Mai Buni Zece Avocaţi Apărători ai Drepturilor Omului" împreună cu Gao. Premiul Asociaţiei de Ajutorare a Chinei intitulat "Libertatea Religioasă şi Domnia Apărătorilor Legii, 2012" a fost primit de către dr. Fan Yafeng, dr. Teng Biao şi avocatul Jiang Tianyong.

Mulţi dintre câştigătorii premiilor sunt persecutaţi în China pentru activitatea lor în sprijinul drepturilor omului. "Se luptă din greu pentru cauze precum domnia legii şi drepturile umane, însă ei şi familiile lor trebuie să plătească un preţ enorm. Lucrurile cu care se confruntă se află dincolo de imaginaţia oamenilor care trăiesc în lumea civilizată," a spus Geng.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe