Avocatul chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng trăieşte

Avocatul Gao Zhisheng.
Avocatul Gao Zhisheng. (VERNA YU / AFP / Getty Images)

Gao Zhisheng, renumitul avocat chinez pentru drepturile omului închis în regiunea vestică izolată a provinciei Xinjiang, a primit acordul pentru o vizită inaugurală în închisoare din partea fratelui şi socrului său, a relatat soţia sa, Geng He.

Întrevederea dintre Gao Zhiyi, fratele lui Gao Zhisheng, şi Yundi Geng, socrul lui Gao, a avut loc pe 24 martie. Agenţii de securitate i-au escortat pe cei doi membri de familie din provincia Shaanxi în provincia Xinjiang pentru o întâlnire de 30 de minute, care a fost realizată prin intermediul telefonului şi geamului de sticlă al închisorii.

Geng He, care locuieşte acum în California, a explicat marţi seara într-un interviu telefonic dificultăţile cu care s-a confruntat fratele ei pentru a-l întâlni pe Gao Zhisheng. El a sosit în Beijing pe 24 februarie şi a mers la o serie de agenţii guvernamentale, care toate îl dăndeau afară. La un moment dat, el a fost reţinut de agenţii interni de securitate.

"Tatăl meu a vorbit timp de 10 minute, stând pe un scaun", a relatat Geng He. "Gao a întrebat despre starea de sănătate a tuturor membrilor familiei. Tatăl meu i-a zis ... "Acum că te-am văzut, sunt bine." Când Gao a auzit acest lucru, a început să plângă."

Gao este uneori numit drept "conştiinţa Chinei." El a apărat ani de zile victime ale nedreptăţii, înainte de a suferi din cauza furiei Partidului Comunist ca urmare a faptului că Gao Zhisheng a trimis scrisori care cereau conducerii să încheie persecuţia împotriva Falun Gong.

El se află în închisoarea Shaya din Xinjiang din decembrie 2011, ispăşind o pedeapsă de trei ani, despre care se crede că ar fi arbitrară. Un expert juridic a caracterizat sentinţa ca un "iepure afară din pălărie."

Vestea confirmă că Gao este în viaţă şi sănătos, aspect ce a fost pus la îndoială după ce nu s-a aflat nicio veste despre el timp de mai multe luni. Când am auzit vestea, "am răsuflat uşuraţi", a spus Geng.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe