Discursul lui Xi Jinping menţine linia partidului

Vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, vorbeşte la un dejun co-găzduit de către SUA-China în Washington, DC, 15 februarie, 2012.
Vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, vorbeşte la un dejun co-găzduit de către SUA-China în Washington, DC, 15 februarie, 2012. (Jewel Samad / AFP / Getty Images)

Washington - Într-un discurs care a constat în mare parte din banalităţi - parţial din avertismente şi garnisit cu propagandă - vicepreşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a prezentat politica majoră din spatele vizitei sale actuale în Statele Unite, în faţa unui public format din oameni de afaceri şi lideri politici, la Marriott Wardman Park, pe 15 februarie.

Discursul lui Xi a pus accentul pe respectul reciproc şi încrederea strategică dintre China şi Statele Unite, şi pe o serie de cifre şi fapte care au încercat să demonstreze că politica de "angajament" a SUA faţă de China – fără o perturbare a acestuia - este cel mai bun curs posibil pe care îl poate urma Statele Unite.

Mai multe observaţii preliminare şi laudative au precedat discursul lui Xi, din partea preşedintelui Consiliului de Afaceri SUA-China, John Frisbee, preşedintelui organizaţiei şi CEO-ului Coca-Cola Company, Muhtar Kent, secretarului de comerţ, John Bryson, preşedintelui Comitetului Naţional pentru relaţiile SUA-China, Carla A. Hills, şi Henry Kissinger, care l-au salutat pe oaspetele chinez de nivel înalt.

O temă cheie subliniată de Xi a fost "respectul şi beneficiul reciproc." De exemplu, "am venit să pun în aplicare acordul important dintre Hu Jintao şi preşedintele Obama şi să promovez construirea de parteneriate între China şi SUA, bazate pe respect şi beneficiu reciproc."

Aproximativ jumătate din discursul său a constat din declaraţii similare.

Xi a afirmat că deceniile de relaţii SUA-China de la reapropierea lui Nixon, în 1972, au adus "stabilitate şi prosperitate în zona Asia-Pacific şi în lume în general" şi a asemuit legăturile dintre aceste ţări cu "un râu de neoprit, care curge înainte."

De asemenea, noul presupus lider al Partidului Comunist Chinez începând din toamna acestui an, a avertizat Statele Unite ale Americii. El a spus că Statele Unite ar trebui să adere la "o singură politică privind China, să se opună independenţei Taiwanului şi să sprijinire pacea în strâmtoare cu acţiuni concrete." Acest lucru poate fi o referire la vânzarea de arme americane către Taiwan.

Xi a continuat: "Sperăm că SUA îşi va onora cu adevărat angajamentul de a menţine Tibetul ca o parte din China şi că se va ocupa de problemele legate de Tibet într-un mod prudent."

Xi a adăugat că "Istoria ne arată că atunci când ne ocupăm în mod corespunzător de interesul reciproc, relaţiile China-SUA vor creşte uşor şi stabil. În caz contrar, acestea se vor lovi de probleme."

Cu toate acestea, el a folosit termenii "cooperare" sau "cooperativ" mai mult de 20 de ori în prezentarea de 15 minute.

Greg Autry, co-autorul cărţii "Moarte prin China" şi un critic al relaţiei actuale SUA-China, a declarat într-un interviu cu The Epoch Times că "nevoia constantă de a reitera aceste afirmaţii demonstrează în mod clar că există o tensiune în relaţie".

Faceţi clic pe această etichetă pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege, chiar şi pentru observatorii veterani ai Chinei. Aici încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

În legătură cu problema mai largă privind dorinţa de cooperare şi de armonie, Clyde Prestowitz, fondatorul şi preşedintele Institutului de Strategie Economică, nu se îndoieşte de faptul că Xi Jinping este sincer privind relaţiile armonioase. Dar aceste sentimente nu reuşesc să abordeze "dinamica de bază care le va diviza", a declarat Prestowitz într-un interviu telefonic.

Această dinamică de bază este că Statele Unite şi China vor avea întotdeauna dificultăţi "în a juca după reguli", după cum a afirmat recent preşedintele Obama, pentru că ele joacă, de fapt, jocuri complet diferite când vine vorba de politici economice, comerciale şi industriale, potrivit lui Prestowitz.

În părţile aparent de fond ale discursului lui Xi, s-au putut observa mai multe afirmaţii care nu păreau complet sincere, sau care puteau fi înţelese ca propagandă, potrivit acestor experţi.

De exemplu, Xi a declarat că "reforma mecanismelor de formare a cursului de schimb al renminbi" de către China, a jucat un "rol important" în reducerea excedentului comercial al ţării. Dar Prestowitz a remarcat faptul că mecanismele ratei de schimb din China, nu au fost modificate prea mult, în realitate.

"Se intervine în fiecare zi pe pieţele valutare, prin cumpărarea unui miliard de dolari zilnic, pentru a menţine dolarul ca monedă supraevaluată", a spus Prestowitz. "El nu poate pretinde că politica monetară ajută în vreun fel situaţiei."

De asemenea, Xi a afirmat că, dacă Statele Unite vor slabi restricţiile de export impuse bunurilor civile de înaltă tehnologie "cât mai curând posibil," acest lucru va ajuta la echilibrarea comerţului China-SUA. Prestowitz a declarat că acest lucru nu ar reprezenta o diferenţă prea mare. "Valoarea exporturilor potenţiale despre care vorbesc este foarte mică. Nimic din ce au menţionat nu ar avea un impact măsurabil asupra deficitului comercial. Este doar pură propagandă."

Greg Autry a perceput ceva nefavorabil în sugestia lui Xi. "Ceea ce doresc ei de fapt, este să exportăm produse de înaltă tehnologie, pe care să le poată copia, de multe ori în scopuri militare, şi să înceapă chiar şi fabricarea de produse de înaltă tehnologie în China, ceea ce va fura multe dintre ultimele noastre locuri de muncă valoroase rămase în Statele Unite ale Americii", a afirmat el.

Spre finalul discursului său, Xi s-a complăcut într-o diversiune de câteva minute, în care a relatat o povestioară, aparent fără nici o legătură cu subiectul, despre un bătrân din Statele Unite, care pe patul de moarte şi-a amintit cu drag de copilăria sa dintr-un oraş chinez. Amintirile tinereţii pe care bătrânul a petrecut-o în China, înainte de revoluţia comunistă, au fost menite să simbolizeze puterea legăturilor SUA-China.

De asemenea, Xi a susţinut că, în întâlnirile sale cu liderii Congresului, Harry Reid şi John Boehner (R-Ohio), cele două părţi "au ajuns la un consens nou şi important şi au obţinut rezultate fructuoase." Brittany Bramell, o purtătoare de cuvânt a lui Boehner, a sugerat The Epoch Times să consulte o declaraţie făcută de biroul lui Boehner după şedinţă. Ea nu a descris discuţia ca fructuoasă şi nu a făcut referire la nici un consens.

În schimb, relatarea susţine că Boehner şi colegul lui, liderul majorităţii Casei Reprezentanţilor Eric Cantor (R-Va.), şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la încălcarea drepturilor omului din China. Ei i-au dat lui Xi o scrisoare privind situaţia lui Gao Zhisheng, un avocat pentru drepturi civile care este în prezent în închisoare şi care a fost torturat de mai multe ori în arest extrajudiciar, de-a lungul ultimilor ani. Biroul a furnizat o fotografie a reuniunii, în care Boehner îl priveşte încruntat pe vizitatorul chinez.


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.