Baconschi: Dacă SUA livrează arme sofisticate ucrainenilor va deveni parte din conflict

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

Analizând situaţia din estul Ucrainei, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat, pe contul său de Facebook, că în momentul în care Statele Unite vor livra arme sofisticate ucrainenilor, inevitabil vor trebui să trimită şi instructori care să le explice acestora cum să le folosească, devenind astfel oficial o parte a conflictului care a zguduit Europa.

"Înainte de izbucnirea războiului, Kiev-ul avea cel mult 130.000 de oameni sub arme, dintre care jumătate erau soldaţi în termen. Cei mai mulţi mobilizabili au plecat, inclusiv în Rusia. Spre deosebire de armata rusă, recent modernizată, ucrainenii au un arsenal diminuat şi caduc. Pe teren, în Donbas, luptă şi mercenari ai oligarhilor ucraineni. De partea lor, separatiştii pro-ruşi pot fi definiţi ca mercenari ai oligarhiei moscovite...", a opinat Teodor Baconschi.

"Dacă americanii le vor livra arme sofisticate - de la sisteme anti-rachetă, până la drone - va fi nevoie de instructori americani care să le explice militarilor ucraineni cum se folosesc. Asta ar însemna ca SUA să accepte că a devenit PARTE din acest conflict", a adăugat fostul ministru de Externe.

Teodor Baconschi a remarcat că, după îndelungate negocieri, UE - reprezentată la Minsk de Merkel şi Hollande - a obţinut un armistiţiu fragil, consacrând opţiunea europeană pentru soluţiile diplomatice.

"Rămâne de văzut (ca întotdeauna) dacă diplomaţia are vreo putere fără forţa armelor", mai scrie fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, pe contul său de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne