Băsescu: CNA susţine mizeria trustului „turnătorului” Voiculescu

Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
12.02.2014

Prezent la emisiunea "Sub semnul întrebării" a lui Robert Turcescu, preşedintele Traian Băsescu a criticat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi mai ales pe preşdintele acestei instituţii, Laura Georgescu, pe care a acuzat-o că susţine trustul condus de „turnătorul” Voiculescu.

CNA a decis recent să amendeze cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru o ediţie a emisiunii "Sub semnul întrebării" din 12 decembrie 2013, a lui Robert Turcescu. Invitaţii acestuia, jurnalişti care participă deseori la emisiunile acestuia, precum Sabin Orcan sau Andreea Pora, alături de preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, au analizat "lovitura de stat" din Parlament, din decembrie, care a intrat în istorie cu denumirea de „Marţea Neagră”.

Cea care a propus amenda a fost chiar preşedintele CNA Laura Georgescu, iar motivul invocat a fost că se încalcă prevederile din Codul audiovizual conform cărora moderatorul este obligat să asigure imparţialitatea şi echilibrul opiniilor şi să solicite invitaţilor să aducă dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

„Atunci le spun eu: Fraţilor, a fost lovitură de stat în vara anului 2012 şi o tentativă de şubrezire a capacităţii statului de a lupta împotriva corupţiei în marţea neagră”, le-a transmis Traian Băsescu celor de la CNA.

„Pentru că urechile fine ale domnilor de la CNA... şi ţineţi cont că acolo sunt oameni care au lucrat şi la BBC, la Europa Liberă şi la Vocea Americii, este foarte greu de explicat cum mizeria pe care o face trustul turnătorului Voiculescu este susţinută exact de aceşti oameni prin protejarea trustului Intact. Eu mă uit ce au făcut cu mine şi cu CNA. Ştiţi care e tactica? În momentul în care se supune la vot, ies doi, ori unul fost lucrător la BBC, ori unu de la Europa Liberă, ori unu de la Vocea Americii, pe unde au mai lucrat ei, sau de la PRO Tv, ies doi şi se comunică la Cotroceni că nu au avut cvorum. Câtă lipsă de... doamna aceea preşedinta, doamna Georgescu...vai de ea”, a declarat Băsescu.

Amintim că recent, doi membri ai CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, au cerut demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, pe motiv că aceasta "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor". Într-o scrisoare deschisă cei doi membri CNA susţin că Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace" şi îi cer demisia.

"CNA aplică sancţiuni, fără nicio remuşcare" iar amenda de 70.000 dată postului B1 TV ar putea fi urmată şi de alte pedepse dezechilibrate, a mai atras atenţia Narcisa Iorga, dezvăluind că "abuzul comis de CNA prin sancţionarea atât de drastică a B1 TV pentru opiniile exprimate de Robert Turcescu va fi analizat de o instanţă judecătorească", a declarat Narcisa Iorga pentru Evenimentul Zilei, adăugând că este an electoral şi presiunile politice asupra CNA sunt uriaşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor