Băsescu despre declaraţiile lui Junker: "A sărit calul". Preşedintele trebuia să aibă o reacţie extrem de tăioasă

Fostul preşedinte Băsescu a criticat în termeni duri declaraţiile lui Juncker, care a pledat pentru apropierea UE de Rusia, arătând că acestea sunt cu atât mai grave cu cât reprezintă poziţia marilor puteri militare şi economice din UE.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Declaraţiile lui Jean Claude Juncker de la Passau, făcute cu binecuvântarea Germaniei şi Franţei, arată o involuţie formidabilă a UE în raporturile sale cu Moscova, a declarat marţi fostul preşedinte Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la B1 TV, comentând recentele declaraţii ale preşedintelui Comisiei Europene (CE), care a pledat pentru o apropiere de Rusia şi pentru neamestecul SUA în relaţia UE - Kremlin.

Fostul şef al statului a mai susţinut că Bucureştiul trebuia să aibă o reacţie extrem de tăioasă în faţa acelor afirmaţii, acestea denotând o lipsă de interes faţă de securitatea României.

”E o involuţie formidabilă a UE în raporturile cu Rusia. Vă asigur că declaraţiile lui Jean Claude Juncker de la Passau nu sunt declaraţii făcute de Juncker că aşa crede el. Acele declaraţii au avut binecuvântarea Germaniei şi a Franţei, nu a Marii Britanii.

Jean Claude Juncker e doar un exponent a unor poziţii ale marilor puteri economice şi militare din interiorul UE. De aceea eu am reacţionat şi m-a surprins că nu a existat o reacţie extrem de dură pentru că oricine înţelege că nu le-a făcut de capul lui. Şi le-a mai şi făcut la Passau, în Germania, nu pe la Bucureşti, pe undeva.", a declarat Băsescu

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joia trecută, în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, că Europa nu ar trebui să accepte ordine din partea Statelor Unite când vine vorba de relaţiile blocului european cu Rusia.

Juncker a mai opinat că Rusia trebuie tratată ca egal iar UE trebuie să facă eforturi pentru o relaţie practică cu Kremlinul.

Revenind la Traian Băsescu, fostul preşedinte a mai susţinut marţi, în intervenţia sa la B1 TV, că "din punct de vedere al susţinerii nevoilor noastre de securitate în interiorul UE trebuie făcute clarificări imediate, iar preşedintele României era cel care trebuia să aibă o reacţie extrem de tăioasă la declaraţiile lui Juncker, pentru că sunt împreună colegi în CE. Reacţia nu a existat. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să fie active pentru că nu este permis ca Junker să facă aceste declaraţii fără a da doi bani pe interesele României."

De asemenea, în contextul recentelor "avertismente" ale Rusiei pe tema scutului de la Deveselu, fostul preşedinte a adăugat că "România nu are niciun motiv să nu creadă în relaţia ei cu SUA. Deocamdată, pe toate palierele, cu toate ocaziile, SUA a fost extrem de "fair" cu România."

"Există tendinţa să se facă o confuzie. Foarte mulţi cred că rachetele de la Deveselu sunt o socoteală între România şi SUA, ceea ce în cadrul iniţial a fost adevărat, dar acele rachete la care se tot stropşesc oficialii de la Moscova sunt din sistemul NATO. Sistemul de la Deveselu e parte a unui sistem care cuprinde mai multe părţi: faza 1 a însemnat sistemul de radare din Turcia, faza a doua, rachetele la Deveselu faza trei înseamnă sistemul de rachete echivalente cu cele de la noi, deja poziţionate în Spania, iar faza patru este în Polonia. Trei din patru componente sunt deja finalizate. Cine crede că ruşii se stropşesc la România cu ameninţări din astea de două parale nu înţelege că România e parte a unui sistem de protecţie a UE, a statelor europene, a României. Este un sistem complex iar ruşii numai propagandistic se stropşesc peste gard la România când de fapt, pe ei îi deranjează tot sistemul din Europa.", a explicat fostul preşedinte.

Mă îngrijorează deciziile Franţei şi Germaniei exprimate prin vocea lui Juncker, care numai nu spune "hai să ridicăm sancţiunile impuse Rusiei după ce a făcut în Ucraina". Ăsta e mesajul lui Juncker, pe care l-am apreciat pentru sprijinul pe care l-a dat României, dar acum cred că a sărit calul.”, a mai precizat Băsescu.