Băsescu îi cere lui Ponta să-şi asume răspunderea pentru noul program de guvernare

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis marţi seară premierului Victor Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni, că ar trebui să adopte, miercuri, în Guvern, noul program de guvernare, asupra căruia, ulterior, să-şi asume răspunderea în Parlament, pentru ca acesta nu trebuie să se ghideze după expresia „dă-i că merge şi aşa” şi trebuie să respecte rigorile constituţionale.

„As vrea să fac nişte precizări pentru buna înţelegere a proceselor care urmează în efortul de numire a guvernului. Astăzi s-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri, punctul meu de vedere e că voi respecta deciziile anterioare ale CCR şi voi numi toţi miniştrii când condiţiile vor fi îndeplinite. Ce am solicitat eu, având în vedere schimbarea extrem de importantă a structurii de susţinere a Guvernului în Parlament, să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru azi în Parlament”, a precizat Traian Băsescu.

În opinia lui Traian Băsescu, în acest moment sunt două opţiuni, una dintre care este cea care pleacă de la „realitatea unei întâmpinări” la Curtea Constituţională făcute de grupul PDL şi al PMP.

„Au avut numărul de semnături cu care au depus la CCR o întâmpinare legată de conţinutul hotărârii. La această oră nu ştiu conţinutul documentului înaintat la CCR, pot intui că e vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii Guvernului pe un program adoptat de Parlament când USL era o realitate politică. Chiar comportamentul de azi din Parlament al lui Crin Antonescu demonstrează că USL nu există”, a precizat şeful statului.

Al doilea considerent invocat de preşedinte este legat de nevoia existenţei acestui program de guvernare.

„Am discutat cu premierul azi, sper ca în perioada următoare să dea o soluţie a asumării răspunderii actualului Guvern pe un nou program de guvernare care să reflecte noile alianţe politice din Parlament. Cred că e o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului. Nu ştiu când va stabili CCR un termen, nici nu ai cu cine să vorbeşti la ora asta la CCR, probabil mâine se va da un termen, dar cea mai rapidă soluţie mi se pare cea a adoptării mâine a noului program de guvernare, în Guvern, iar Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament şi eu vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele recunoaşte ca şi pe programul de guvernare se pot depune moţiuni de cenzură, însă nu vede ce ar putea fi într-un program atât de grav încât să încalce Constituţia.

„Aş exclude posibilitatea că, odată adoptat programul, să mai fie o problemă o eventuală moţiune de cenzură. Asta în cazul în care se dă un termen neconvenabil la CCR am putea accelera procesele. Dacă acest lucru se va întâmpla - ori aşteptarea pentru răspunsul CCR la sesizarea PDL şi PMP, ori se va declanşa şi procedura pentru un nou program de guvernare care să acopere înţelegerile dintre partidele actuale, rămânem cu o problemă, expirarea mandatului interimar al ministrului de interne. Nu vă comunic soluţia, dar am convenit cu premierul care e soluţia. Dacă mâine premierul va face solicitările pe care le-am convenit cu siguranţă nu vom ieşi din termenul de interimat. Ce se va face, vă spune premierul”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că el nu vrea ca în activitatea sa să lase un precedent care să nu reflecte rigorile constituţionale şi politice.

„Încă o dată, aş vrea să fac o ultimă precizare, nu pentru a preveni dezbaterile incorecte, jocuri şi alte poveşti ale analiştilor. Suntem într-o situaţie în care toţi trebuie să înţelegem că nu merge "dai că merge şi aşa". E vorba de instalarea unui guvern şi vreau să răspundem la toate exigenţele Constituţiei, astfel încât legitimitatea Guvernului să fie cât mai bună, având în vedere schimbarea masivă de suport parlamentar. Nu vreau să îmi mai las în plus şi în activitatea mea un precedent care să nu reflecte în integralitate procedurile şi exigenţele constituţionale şi politice când e vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni în susţinerea Guvernului de către Parlament”, a adăugat acesta.

În opinia lui Traian Băsescu, este important cine îşi asumă program de guvernare: „Foarte important e cine îl asumă, premierul, ori el rămâne acelaşi. Procedura pe care am propus-o cu asumarea de către premier şi Guvern a noului program ridică şi semne de întrebare cu privire la legitimitatea desemnării premierului pe USL. E un lucru pe care trebuia să-l vrea premierul fără să-l cer eu”.

„Vreau să văd că ajunge în Parlament noul program şi e adoptat de o majoritate foarte largă. Eu am avut o rugăminte la dvs, să citiţi programul acesta. Semnarea unor protocoale care aduc elemente de noutate în obligaţiile Guvernului e suficient să ceri modificarea programului. El e în mod real depăşit şi politic şi din punct de vedere al faptelor. Programul de guvernare e contractul dintre Guvern şi electorat, nu dintre Guvern şi Parlament. Acel contract trebuie să reflecte realitatea instalării unui Guvern într-o nouă structură politică. Trebuiesc trecute obligaţiile cu privire la steagul secuiesc, la universitatea Târgu Mureş. Altfel e un program neacoperit de realitatea de azi”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne