Băsescu, în scandalul arhivei SIPA: Băieţi, cântaţi la altă masă

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu le sugerează celor ce încearcă să "paseze" responsabilitatea desecretizării arhivei SIPA la CSAT să "cânte la altă masă", căci serviciul a fost subordonat strict Ministerului de Justiţie, aşa încât pasarea responsabilităţii nu ţine.

"În ceea ce priveşte SIPA, oricât încearcă “băieţii veseli“ să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge. Acest serviciu a fost înfiinţat prin ordin al ministrului, a fost subordonat strict Ministrului Justiţiei, nu a primit niciodată priorităţi informative de la CSAT, nu a fost niciodată analizat în CSAT şi nu a raportat niciodată CSAT sau Preşedintelui României. Cu siguranţă, şi Predoiu, şi Cazanciuc au încercat să arunce mizeria justiţiei la CSAT sau, dacă se poate, la Preşedintele României.

Vă imaginaţi ce-ar fi fost la gura “băieţilor veseli“ dacă picam în capcana de a lua eu sau CSAT decizii legat de arhiva SIPA în locul Ministrului Justiţiei? Ar fi fost ilegal şi ar fi dat ocazia “binevoitorilor” să ţipe că eu am copiat arhiva. Nu mai vorbim cum ei, guralivii, ar fi fost “siguri” că eu organizez şantajarea judecătorilor şi procurorilor cu documente din arhiva SIPA.

Aşa că, băieţi, vă rog, cântaţi la altă masă.

PS. În vrednicia lor propagandistică, “băieţii veseli“ afirmă că mapa profesională a unui magistrat este totuna cu dosarul SIPA, ceea ce este o minciună", scrie Băsescu pe contul său de Facebook.

De asemenea, Băsescu le trimite un mesaj şi celor ce încearcă să acrediteze ideea că alegerile din 2009 au fost fraudate.

"Perdanţilor din 2009, care nici acum nu s-au împăcat cu gândul că au pierdut alegerile, le spun un lucru simplu: nu eu v-am bătut, ci românii, care n-au vrut să dea ţara pe mâna unora de teapa lui Vântu, Voiculescu sau Patriciu. Aşa că, mai bine, calmaţi-vă, pe Geoană nu-l veţi mai putea face niciodată Preşedinte al României. Aţi ratat", scrie Băsescu.

Reamintim că scandalul arhivei SIPA a izbucnit după ce recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acreditează ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Cristi Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.

În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizarea arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.

Mai amintim că judecătorul Cristi Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci această conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Astăzi, Ministerul Justiţiei a făcut publică lista celor ce au vizitat arhiva SIPA după desfiinţarea serviciului. Detalii aici.