Băsescu: Nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la emisiunea “După 20 de ani”, de la PRO TV, că nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei.

“Eu mai am un an şi câteva luni de mandat, deci nu voi apuca în mandat momentul când eventual s-ar scoate primul metru cub de gaze de şist din România. Vreau să spun un lucru de care românii trebuie să ţină cont: miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut atât de mult la acest tip de independenţă, încât ca responsabil de politica externă a României am refuzat orice contact cu proiectul South Stream, mizând totul pe Nabucco. Asta nu înseamnă că abandonăm ideea de independenţă energetică”, a afirmat şeful statului.

El a subliniat faptul că “nu există miză mai mare decât independenţa energetică a României şi asigurarea resurselor ei”.

Fiind întrebat despre riscurile de mediu, preşedintele a spus că acestea există şi că “nimic nu este fără riscuri în domeniul acesta”.

Şeful statului a precizat că România nu are o acoperire 100% a tipurilor de energie pe care trebuie să le furnizeze.

“Deci noi nu avem o acoperire 100% a tipurilor de energie pe care trebuie să le furnizăm, iar gazele ne împiedică. Mai spunem că avem surplus de energie, dar să ştiţi că, pe fond, suntem importatori de ţiţei. România nu şi-ar putea acoperi integral consumul de benzină, motorină, păcură numai din producţie proprie. Degeaba am vara excedent de energie electrică, dacă iarna nu am necesarul de gaze să se încălzească populaţia, să se furnizeze încălzire la populaţie”, a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie