PSD, partid cu "năravuri comuniste" şi candidat propriu la prezidenţiale

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Cel mai mare dezastru pentru România, mult mai mare decât Roşia Montană cu cianurile ei, ar fi o criză politică, a declarat Traian Băsescu duminică, la Pro Tv.

Invitat la emisiunea "După 20 de ani", preşedintele a vorbit despre "hârjoana" din USL şi şi-a exprimat speranţa că Atonescu şi Ponta, învrăjbiţi de miza prezidenţialelor nu vor " întinde elasticul până plesneşte" generând o criză politică de care ţara nu are nevoie în acest moment.

"Nu e o joacă între ei, dar sper să nu întindă elasticul până plesneşte", a spus Traian Băsescu, referitor la nesfărşitele dispute dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Cei doi se ceartă însă pe o falsă miză, dacă e să ne luăm după Băsescu, niciunul din cei doi neavând şanse reale să fie pus preşedinte în 2014 de către români:

"Ponta şi Antonescu - niciunul din ei nu este ce ar trebui României. (...) Mă uit la ei, mai ales la ce sunt în stare pentru voturi. Antonescu s-a urcat în trenul anti Roşia Montană, deşi habar nu are ce e acolo, Ponta, în trenul pro Roşia Montană, deşi nici el nu ştie ce e acolo că, dacă ştia, termina corect negocierea cu Gold Corporation.

Cât despre sine, preşedintele a declarat:

"Eu m-am urcat în trenul anticorupţiei. (...) Dacă vor fi dosare după ce îmi termin mandatul, mă voi duce în faţa procurorului şi în faţa instanţei."

Pe cine vor valida românii la alegerile de anul viitor? Nimeni nu întruneşte deocamdată calităţile care să-l propulseze "candidat ideal"

"Nu avem, în momentul de faţă, un candidat ideal. Este secetă", a spus Băsescu.

Întrebat dacă vede posibil ca Antonescu şi Ponta "să se bată" în turul doi de scrutin al prezidenţialelor de anul viitor, Băsescu a explicat că: "Unul din ei va fi în turul 2, dar nu poate să câştige. Nu cred că românii ar putea să voteze aşa ceva. Cred că PSD va avea candidat."

Băsescu este de părere că PSD va avea un candidat propriu la alegerile din 2014.

"Cred că PSD va avea candidat, nu văd altă soluţie. Cum să fii cel mai mare partid să nu ai candidat la prezidenţiale. Este o declasificare a partidului", a spus Băsescu.

Cine va fi acel candidat, Băsescu nu ştie. Cu siguranţă Geoană nu. Întrebat ce şanse are Mircea Geoană să fie nominalizat pentru a doua oară candidatul la prezidenţiale din partea PSD, Băsescu a comentat, ironic. "Geoană va fi tot timpul un candidat, cât o să trăiască!" Cât despre "Ponta preşedinte", Băsescu crede că PSD, partid "respectabil" în ciuda năravurile comuniste, are candidaţi mult mai valoroşi decât el.

"Dincolo de pact, mi s-ar părea anormal ca cel mai mare partid din România să nu aibă candidat. E o declasificare a partidului. PDL, când a fost cel mai mare partid ca procentaj, s-a dus singur împotriva tuturor partidelor şi a câştigat prezidenţialele, în 2009. M-a avut candidat pe mine. PSD are oameni mai maturi, mai buni manageri decât Ponta. Discutăm despre PSD, îi admir ca partid, îi dezaprob ca politică. Nu putem spune că sunt un partid nedemocratic. Ca şi-au păstrat năravurile comuniste... E o realitate, dar nu sunt un partid nedemocratic, pe care să nu-l respecţi", a afirmat Băsescu.