Băsescu: Rusia a abandonat dreptul internaţional, pur şi simplu afirmă interesul său naţional

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, înainte să plece la Consiliul European de la Bruxelles, că principalele subiecte care vor fi abordate în cadrul reuniunii sunt escaladarea crizei din estul Ucrainei şi structura de conducere a Consiliului.

"În ceea ce priveşte criza din Ucraina, punctul de vedere pe care îl voi exprima va fi următorul: în primul rând, faptul că în ultimele 10 zile este o puternică escaladare a transferului de tehnică militară de vârf, inclusiv armament greu, din Federaţia Rusă către separatişti. Al doilea element de analiză este că, în acelaşi timp, se produce o escaladare a participării specialiştilor în operarea tehnicii de luptă şi a unor ofiţeri care să conducă operaţiunile separatiştilor din Federaţia Rusă către Ucraina, în favoarea separatiştilor", a precizat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Totodată, şeful statului susţine că au loc infiltrări relativ importante de militari ai Federaţiei Ruse, care însă nu sunt angajaţi în confruntarea cu Armata ucraineană.

"Aş spune că principala ţintă a militarilor ruşi a fost localitatea Novoazovsk, dar sunt infiltrări, nu este vorba despre o invazie, în analiza noastră. Sigur, am văzut luări de poziţie, chiar oficiale, care vorbesc de 4.000 - 5.000 de militari, altele, de 1.000 de militari. În analiza noastră, care nu susţinem că este perfectă, au loc infiltrări de militari ruşi, care nu sunt implicaţi în ciocnirile directe cu Armata ucraineană, ei îndreptându-se către zona Novoazovsk sau staţionând în această regiune, cu bătaie către Mariupol", a mai precizat acesta.

România va susţine înăsprirea sancţiunilor pentru Rusia în domeniile financiar-bancar, al energiei şi al tehnologiei militare, a subliniat Traian Băsescu, adăugând că "Federaţia Rusă a abandonat dreptul internaţional, pur şi simplu afirmă interesul său naţional şi nu dreptul internaţional, or pacea în Europa a fost garantată atâta timp cât a fost respectat cu stricteţe dreptul internaţional".

Şeful statului a mai precizat că, spre surprinderea sa, a aflat că ţara noastră a trimis deja două nominalizări pentru funcţia de comisar european, însă a aflat acest lucru de la Bruxelles, nu din canalele interne.

"Eu ştiu că sunt două nominalizări, dar nu ştiu care. Este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce l-a avut pe cel al Agriculturii. Voi insista pentru un portofoliu reprezentativ", a afirmat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne