Băsescu, scenariul suspendării temporare a preşedintelui: Ne-ar lua 2-3 ani să spălăm manevra asta la Bruxelles

Şeful statului ar fi trebuit să ţină o conferinţă de presă în care să explice de ce nu o desemnează pe Shhaideh ca premier. Nu în ultimul rând, Iohannis trebuia şi trebuie să discute cu Dragnea pentru a evita o criză politică, susţine Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele "nu e un soi de notar" obligat să aplice pur şi simplu propunerea PSD-ALDE, a opinat marţi Traian Băsescu, comentând refuzul lui Iohannis de o desemna pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier, aşa cum a cerut Dragnea. Invitat la România TV, fostul şef al statului a mai susţinut că, deşi îndreptăţit să refuze propunerea PSD, Iohannis ar fi trebuit să îşi argumenteze decizia.

"Unii cred că preşedintele e un soi de notar. Adică vine Dragnea şi spune Shhaideh, iar notarul-preşedinte ia notă şi face actele în consecinţă. Nu ăsta e spiritul Constituţiei! Aici discutăm de loialitatea faţă de Constituţie. Preşedintele avea obligaţia să recunoască majoritatea formată. A recunoscut-o, că şi azi a spus 'rog alianţa PSD-ALDE să vină cu o nouă propunere'. Aici ar fi necesară o consultare", a susţinut Traian Băsescu, preluat de stiripesurse.ro.

Liderul PMP a mai declarat că nu i-a sugerat lui Iohannis să nu o nominalizeze pe Shhaideh ca premier şi a comentat ironic comentariile privind o eventuală implicare a sa în refuzul preşedintelui de a da curs solicitării lui Dragnea.

"Eu sunt implicat şi în faptul că ruşii au pus rachete S300 în Crimeea, în situaţia din Coreea de Nord... Ştiţi ceva rău care nu e făcut de mine în ţara asta? Eu am avut doar exprimările publice pe care le-am făcut pentru electoratul meu, nu pentru Iohannis", a declarat Băsescu, care, reamintim, după ce a ieşit de la consultările cu Iohannis şi-a exprimat temeri în legătură cu faptul că soţului lui Sevil Shhaideh a lucrat pentru Assad.

În opinia lui Băsescu, Iohannis a greşit neoferind explicaţii pentru decizia sa şi că ideal ar fi fost ca preşedintele să-l fi sunat pe Dragnea şi să discute pentru a găsi soluţii.

"Putea să explice şi să nu mai dea loc de comentarii unora sau altora. Eu aş fi ţinut o conferinţă de presă de două ceasuri în care să fi explicat câtă dreptate am. Trebuie evitată o criză politică. Cei doi trebuie să discute. Dacă aş fi fost în situaţia de azi, să spun public că nu accept nominalizarea, primul lucru pe care îl făceam - pentru că nu discutăm de ceva ce poate fi amânat - era să îl sun pe Dragnea - dacă nu chiar înainte să-l previn - şi îi spuneam "bătrâne, hai la o cafea, să găsim soluţii". Se pare că alunecăm puţin şi pe o pantă a orgoliilor. Doar prin consultări se poate evita respingerea unei a doua propuneri. Dar este dreptul lui Dragnea, nu al lui Iohannis, să facă propunerea", a adăugat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai opinat că nu se va ajunge nici la alegeri anticipate, nici la suspendarea temporară a preşedintelui - scenariul lansat de Eugen Nicolicea - pentru ca în intervalul cât Iohannis e suspendat, Tăriceanu să o numească pe Shhaideh premier:

"Sunt convins că amândoi se gândesc şi vor lua decizia pentru a asigura stabilitate politică. Pentru că doar ce s-au terminat alegerile, nu eşti pe sfârşit de mandat. Trebuie să găsească soluţii. Nu contează cine sună primul, deşi elegant ar fi să sune preşedintele, să-l cheme pe Dragnea la consultări constituţionale".

Cât despre scenariul suspendării preşedintelui Iohannis pentru o perioadă suficientă ca preşedintele interimar, care ar urma să fie Călin Popescu Tăriceanu, să nominalizeze premierul, care să fie apoi votat de Parlament, Traian Băsescu a răspuns: "Ştiţi cât ne-ar lua să spălăm manevra asta la Bruxelles? Cel puţin 2-3 ani!".

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu o va desemna pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier. Refuzul preşedintelui de a o pune în fruntea Guvernului pe fosta succesoare a lui Dragnea la Ministerul Dezvoltării Regionale vine pe fundalul controverselor legate de soţul acesteia, Akram Shhaideh fiind acuzat că este un susţinător deschis al lui Bashar Al-Assad şi al Hezbollah.

Ulterior, Liviu Dragnea a ţinut şi el o conferinţă de presă în cadrul căreia a susţinut că nu înţelege refuzul lui Iohannis de a o desemna premier pe Shhaideh, a opinat că acesta aruncă ţara într-o criză politică şi a anunţat că va analiza oportunitatea suspendării acestuia.