Biden îi interzice lui Trump accesul la dosarul cu informaţii transmis foştilor preşedinţi

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Publicaţia de stânga New York Times relatează că preşedintele Biden i-a interzis predecesorului său Donald Trump să primească informările la care, în principiu, au dreptul toţi foştii preşedinţi după ce părăsesc funcţia.

Deşi este o tradiţie îndelungată pentru preşedinţii anteriori, în cazul lui Trump, Biden invocă „comportamentul schimbător al lui Trump fără legătură cu insurecţia” pentru a justifica interdicţia.

Citiți și CNN nu se dezminte: Fostul director CIA cere o lovitură de palat împotriva lui Donald Trump

Biden a făcut comentariile în timpul unui nou interviu la „CBS Evening News” cu moderatoarea Norah O'Donnell, care a fost difuzat chiar înainte de Super Bowl duminică.

Joe Biden şi-a mai motivat măsura spunând că se teme că Trump ar putea să „scape” şi să dezvăluie public informaţii clasificate.

Biden a fost întrebat direct care este principala preocupare atunci când vine vorba de transmiterea dosarelor cu informaţii lui Trump. Biden a răspuns: "Cred doar că nu este nevoie ca el să le primească. Ce valoare îi oferă un briefing de informaţii? Ce impact are, în afară de faptul că ar putea să scape şi să transmită ceva?"

Citiți și SUA: Internele avertizează împotriva "extremiştilor violenţi" nemulţumiţi de "tranziţia prezidenţială"

Comentariile lui Biden apar la aproximativ trei săptămâni după ce Washington Post a publicat un Op-Ed al fostului director adjunct al serviciilor de informaţii naţionale din 2017 - 2019, Susan M. Gordan, care a scris că Trump reprezintă un „potenţial risc de securitate naţională”, citând planul fostului preşedinte de a rămâne angajat în politică şi „încurcăturile sale semnificative în afaceri care implică entităţi străine”.

Gordan nu a menţionat despre care entităţi ar fi vorba.

Citiți și Fost director CIA din era Obama face o listă cu ideologiile care ar trebui vânate de servicii

New York Times a menţionat că interdicţia impusă lui Trump ar fi prima în istorie - ca unui fost preşedinte să i se interzică acest lucru - de către preşedintele în funcţie.

Informarea transmisă foştilor preşedinţi este considerată o „curtoazie”, informările zilnice cu informaţii fiind oferite în prezent lui Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama.

Citiți și Administraţia Obama acuzată de favorizarea Iranului şi a reţelei criminale a Hezbollah în SUA

Dar în timpul interviului de la CBS, Biden şi-a reafirmat calificativele anterioare aplicate lui Trump - când O'Donnell a adus în discuţie evaluarea sa prealabilă a lui Trump ca „ameninţare existenţială” şi „periculos, ba chiar nesăbuit” - Biden a spus: „Da, şi eu cred”.

La preluarea mandatului, Donald Trump a revocat certificatul de acces la documente secrete al fostului director CIA, John Brennan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe