Bucătăria chineză: Un mod natural de a mânca şi a prospera




Suan La Tang 酸 辣 汤 (prim-plan), sau supa fierbinte şi acră, este un exemplu foarte bun al echilibrului dintre alimente şi arome. Acest castron de supă, pregătit la Lucky Dragon în Bennington, are caracteristici yang, alături de arome picante, acre (oţet), sărate (ţelină) şi uşor dulci.
Suan La Tang 酸 辣 汤 (prim-plan), sau supa fierbinte şi acră, este un exemplu foarte bun al echilibrului dintre alimente şi arome. Acest castron de supă, pregătit la Lucky Dragon în Bennington, are caracteristici yang, alături de arome picante, acre (oţet), sărate (ţelină) şi uşor dulci. (Tanya Harrison / The Epoch Times)

Chinezii dau o mare importanţă alimentelor pe care le mănâncă şi modului în care produsele alimentare ar trebui să fie consumate. Corpul este considerat a fi o prelungire a universului şi, în consecinţă, ceea ce se poate şi ar trebui să fie consumat se bazează în mare măsură pe menţinerea echilibrului dintre corp şi univers.

De aceea, ceea ce este consumat într-un anumit moment şi modul în care este preparat reprezintă o parte importantă a culturii chineze.

Din punct de vedere istoric mâncarea chinezească a fost strâns legată de medicină, deoarece orice lucru care ajunge în corpul uman poate fie sa îl hrănească, fie să-i facă rău. Textele medicinale chineze antice listau sute de ingrediente, împreună cu efectele pe care le pot avea asupra organismului uman.

Una dintre aceste cărţi, cunoscutul Tratat de Medicină Internă al Împăratului Galben (黄帝内经, Huang Di Nei Jing), a fost scrisă la începutul dinastiei Han (206 î.Hr. - 220 î.Hr.) şi are mai mult de 2.000 de ani.

În Tratatul de Medicină Internă al Împăratului Galben produsele alimentare sunt separate prin natura şi caracteristicile lor şi se fac recomandări privind ce tipuri de alimente ar trebui consumate în diferite condiţii de sănătate şi în anotimpuri sau climate diferite.

Gătitul medicinal

Un aspect important al bucătăriei chineze este echilibrarea dintre yin şi yang. Se crede că atunci când organismul nu este în echilibru, o persoană se va îmbolnăvi. Pentru a evita acest lucru, trebuie alese cu atenţie tipurile de alimente potrivite pentru fiecare sezon. În cazul în care apare boala, alimentele pot fi folosite pentru a reface ceea ce lipseşte şi a aduce corpul din nou în echilibru.

Echilibrul este uşor afectat atunci când se schimbă vremea. Prin urmare, alimentele cu conţinut ridicat de yang ar trebui să fie consumate în timpul iernii, atunci când vremea rece cauzează creşterea nivelului de yin în organism şi alimentele cu conţinut ridicat de yin ar trebui să fie consumate în timpul verii, când există prea mult yang în organism.

Alimentele yin, cum ar fi pepenii şi castraveţii, sunt reci şi răcoritoare. Alimentele yang sunt mai calde şi adesea considerate "fierbinţi", inclusiv ardeiul, usturoiul şi ceapa.

În plus faţă de clasificările în yin şi yang, produsele alimentare pot fi, de asemenea, clasificate în funcţie de aroma. Dulce, acru, amar, picant, sărat reprezintă cele cinci arome alimentare principale.

O masă sănătoasă include un mix de alimente cu caracter yin şi yang şi ar trebui să conţină, de asemenea, fiecare dintre cele cinci arome. De aceea, în mâncărurile chinezeşti stir and fry (amestecă şi prăjeşte), există adesea amestecuri de acru şi dulce sau picant şi sărat.

Având în vedere că este important să se menţină echilibrul, o persoană nu ar trebui să mănânce prea mult dintr-un anumit tip de alimente. Ar trebui să mănânce câte un pic din toate, deoarece organismul are nevoie de o cantitate moderată din toate tipurile diferite de alimente pentru a se menţine în stare optimă de sănătate.

Boala este adesea cauzată de prea mult yin sau prea mult yang în organism. De aceea, atunci când oamenii sunt bolnavi, ei trebuie să aibă grijă să mănânce tipul de alimente care să compenseze yin-ul sau yang-ul care lipseşte.

De exemplu, unele tipuri de boli sunt considerate "reci" şi sunt provocate de prea mult yin în organism. O astfel de persoană ar trebui să se abţină de la consumul de alimente yin, cum ar fi pepeni. Pe de altă parte, cineva care face insolaţie ar trebui să evite alimentele yang, cum ar fi usturoiul şi ceapa.

Alimente de sezon

Natura produce adesea tipurile potrivite de alimente pentru fiecare sezon, deci a mânca ceea ce se produce în sezon este de obicei cel mai bine. Deşi există foarte multe tipuri diferite de alimente care pot fi consumate în fiecare sezon, aici sunt doar câteva exemple:

În primăvară, viaţa trece prin creştere şi reînnoire. Prin urmare, ar trebui să se mănânce mai mult yang pentru a se potrivi sezonului de creştere. Verdeţurile şi varza proaspete sunt foarte bune pentru acest sezon. Primăvara este, de asemenea, vremea pentru a scăpa de grăsimile stocate şi a începe mişcarea de după hibernarea din iarnă. Este important să se mănânce mai puţină carne şi mai multe legume. Sucurile acre din prune şi diferite oţeturi sunt, de asemenea, bune în această perioadă.

În timpul verii, nivelul de yang este foarte ridicat, astfel că este nevoie ca organismul să se răcească cu mai mult yin. Roşiile şi castraveţii sunt alimente bogate în yin şi se coc în această perioadă, astfel încât este preferabil să se mănânce legume.

Toamna este un moment în care totul începe să cadă sau să moară şi se îndreaptă spre hibernare. Este un moment important de tranziţie în care yin şi yang se retrag în corp. Ar trebui consumate alimente calde, cum ar fi dovlecii, pentru a ajuta la menţinerea organismului în perioada de tranziţie.

Iarna este un timp de hibernare. Este important ca în această perioadă să fie menţinut yang în organism şi să se elimine excesul de yin. În timpul iernii, consumul de supă fierbinte, cu carne şi legume (rădăcini) este bun pentru organism.

Menţinerea echilibrului

Bucătăria chineză consideră corpul drept un întreg şi toate alimentele sunt privite din punctul de vedere al proprietăţilor sale medicinale. În această viziune holistică, echilibrul este foarte important şi o persoană trebuie să fie conştientă de schimbările sezoniere pentru a menţine un echilibru între yin şi yang în organism.

Nu ar trebui să se ajungă la exces sau la diferite mofturi cu privire la tipurile de alimente consumate, pentru că acest lucru va duce la un dezechilibru în fluxul de energie în organism şi poate conduce la boli.

Natura este inteligentă şi oferă tot ceea ce este necesar în fiecare sezon, aşa că a mânca ceea ce se produce în sezonul respectiv este o modalitate bună de menţinere a sănătăţii şi a echilibrului în organism.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură