Bugetul Capitalei. Ciucu: Când a văzut Firea că-i mai rămân bani, a zis să-i dea pe petreceri şi paranghelii

Consilierul general Ciprian Ciucu nu este deloc încântat de modul în care primăriţa Gabriela Firea a înţeles să gestioneze colosalul buget al Capitalei.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Epoch Times România)

Bugetul prezentat de primăriţa Gabriela Firea este oglinda perfectă a lipsei sale de conţinut şi arată că nu are nicio viziune despre cum ar trebui să arate Bucureştiul, a acuzat, pe pagina sa de Facebook, consilierul general PNL Ciprian Ciucu.

"De unde se vedea asta? Păi dacă ar fi avut o viziune, în vreun domeniu dintre cele esenţiale (trafic, risc seismic şi ţesut urban, RADET) ar fi bugetat-o. Firea a luat bugetul aşa cum i l-au băgat sub nas funcţionarii din primărie şi a dat câteva tuşuri personale: festivaluri şi bani la biserică", a precizat Ciucu.

Liberalul a remarcat că, de ziua internaţională a poeziei, primăriţa Firea a declarat că decât să dea banii înapoi, mai bine să-i dea pe recreere, festivaluri, evenimente "culturale".

"Evident, cultura este importantă. Dar Firea, în loc să-şi asume proiecte esenţiale de infrastructură (poate groapa de gunoi, pentru care plătim amenzi la UE de ne merg fulgii? Sau colectarea selectivă a deşeurilor?), după ce s-a asigurat că-s bani de funcţionare pentru toate teatrele, spitalele, bibliotecă, RATB şi ce mai are prin subordine, când a văzut că-i mai rămân bani, a zis să-i dea pe petreceri şi paranghelii", a comentat Ciucu.

Cum a făcut Firea bugetul?

Pasul 1. S-a asigurat că toate din subordine au bugete de funcţionare;

Pasul 2. S-a asigurat că proiectele începute anterior sunt acoperite;

Pasul 3. Ce a rămas a distribuit după sufletul ei, la spectacole şi la biserici.

Cum ar fi făcut Ciucu bugetul?

Pasul 1. Ar fi analizat ce instituţie din subordine are performanţă şi-şi justifică finanţarea primită şi chiar existenţa;

Pasul 2. Ar fi căutat metode de eficientizare a instituţiilor şi serviciilor publice;

Pasul 3. Ar fi căutat surse alternative de finanţare, în special la fondurile din investiţii şi instituţiile financiare internaţionale;

Pasul 4. Ar fi definit priorităţile Bucureştiului (după o consultare temeinică) şi ar fi direcţionat majoritatea banilor către maxim două dintre acestea. În opinia mea, cele mai importante sunt traficul şi riscul seismic;

Pasul 5. Ar fi identificat cele mai eficiente şi de impact proiecte, în conformitate cu priorităţile alese şi le-ar fi bugetat;

Pasul 6. S-ar fi asigurat că sunt bani pentru finalizarea investiţiilor deja începute (nu toate, cele mai importante).

"Statuia dacului şi festivalul Rodica Popescu Bitănescu n-ar fi fost prinse în buget. Daţi mai departe dacă credeţi că am dreptate!", a adăugat Ciucu.